Iz našeg ugla

(Ne)mirne smo

Svjedoci smo da se u posljednje vrijeme skoro svakodnevno dešavaju surova nasilja nad ženama, bilo psihička, fizička ili emotivna, a posljednjih mjeseci sve je veći broj i brutalnih ubistava žena.

(Ne)mirne smo
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Podaci u koje svakodnevno imamo uvid nisu nimalo ohrabrujući, čak štaviše, iznimno su poražavajući i zabrinjavajući.

Nasilje je nasilje i sama konstrukcija te riječi je jeziva, ali u posljednje vrijeme imamo rapidan rast broja ubistava ili teškog povređivanja žena, što stvara jako veliki strah i nemir kod svake majke, supruge, djevojke i djevojčice.

Najnoviji slučaj koji je izuzetno potresao cjelokupnu javnost u BiH je ubistvo u Gradačcu. Nesrećnu ženu ubio je njen suprug i to na jeziv način. Kako se navodi, on ju je 5 puta udario u glavu sjekirom i zadao joj na taj način smrtonosne udarce. Potom je ubio i sebe tako što se objesio u Srebreniku.

Primjera i slučajeva je mnogo, a svakako neki koji su obilježili period od početka ove godine jesu slučajevi iz Sarajeva, Tuzle i Gradačca.

Sjećamo se svi primjera iz Sarajeva u kojem je muškarac (30) ranio djevojku upucavši je u potkoljenicu na Baščaršiji.

Potom, prisjetimo se i Selme Baluković koju je suprug 21. februara u Tuzli izbo nožem.Ne možemo, a da ne pomenemo i Amru Kahrimanović koju je policijski službenik iz službenog pištolja monstruzno ubio tako što je na nju ispalio čak 16 hitaca. Ovo je slučaj koji je takođe duboko potresao i uzburkao javnost.

Tu je i Nizama Hećimović iz Gradačca koju je suprug brutalno pretukao, pa ubio i to sve pred očima njihove kćerke. Da stvar bude još monstruoznija, sve je uživo emitovao na društvenim mrežama.

Pročitajte još

Ono što se nameće kao pitanje jeste, ko je odgovoran?! Ko je i gdje tačno zakazao?!

Da li zaista živimo u društvu i sistemu u kojem se neprihvatanje, odbijanje i sloboda kažnjavaju ubistvom?!

Sve mi sutra možemo biti i Halida i Selma i Amra i Nizama, zar to nije sunovrat našeg društva i zar zaista država ne može da zaštiti ženu?

Kako piše u jednom romanu, „Budi svoja, čak i kad si nečija najvoljenija“, e to je ono što i želimo da nam država omogući, da smo svoje bez straha od bilo koga i bilo čega.

Na kraju nam ostaje da vidimo kakve i kolike kazne će da dobiju ubice žena. Država će nam pokazati da li zaista treba da budemo (NE)MIRNE!

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu