Politika

(Ne)moguća misija: Koliko je opravdan strah SDP da bi vlast mogla kroz blokadu budžeta SPRIJEČITI OPŠTE IZBORE

Da li bi izbori sljedeće godine mogli biti spriječeni ako vlast procijeni da im ne odgovara da se oni uopšte održe ili građani ne trebaju da strahuju za jedan takav scenario.

(Ne)moguća misija: Koliko je opravdan strah SDP da bi vlast mogla kroz blokadu budžeta SPRIJEČITI OPŠTE IZBORE
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Poslanik SDP u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Saša Magazinović, nedavno je otvorio raspravu u javnosti nakon što je ustvrdio da bi vlast mogla, kao i prošle godine, kroz blokadu usvajanja budžeta institucija BiH da blokira i izbore.

– Ima saznanja da bi, zbog neusvajanja budžeta institucija BiH u narednoj godini, opšti izbori mogli biti blokirani. Jedan od scenarija koji je u opticaju i koji je vrlo moguć jeste da se blokira održavanje izbora 2022. godine. I kolege iz vladajućih stranaka raspolažu sa ovim informacijama. Nema budžeta, nema izbora. Što znači, ako ne bude usvojen budžet za 2022. godinu, izbora neće biti – rekao je Magazinović.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Saša Magazinović

On je podsjetio da je upravo prošle godine budžet bio glavni kamen spoticanja zbog kojeg su bili upitni lokalni izbori, a koji su na kraju morali da budu pomjereni za mjesec dana.

Kako bi spriječili ovaj scenario SDP je prije nekoliko dana na sjednici PD PSBiH uputio Prijedlog zakona o dopuni Zakona o finansiranju institucija BiH, kojim se predviđa održavanje izbora, odnosno “finansiranje izbora čak i onda kada budžet nije usvojen”.

Pročitajte još

Suština tog prijedloga, kako je obrazloženo, jeste odredba u kojoj se kaže da je “za vrijeme privremenog finansiranja dozvoljeno finansirati održavanje opštih i lokalnih izbora u BiH, u skladu s Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine“.

Zahtjev SDP BiH, međutim, nije prošao „zbog nedostatka entitetske većine, pa je poslan na usuglašavanje kolegijumu tog doma“.

Politički analitičar Vehid Šehić iz Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” ističe da je u BiH sve moguće, pa i da se pokušaju spriječiti izbori kroz blokadu budžeta.

FOTO: FOTO: KLIX
FOTO: FOTO: KLIX
Vehid Šehić

On, međutim, ističe da je mala vjerovatnoća za tako nešto, jer u slučaju da se budžet ne usvoji onda se odlukom o privremenom finansiranju moraju uplanirati sredstva za izbore.

Ničim se ne može uslovljavati da li će se izbori održati ili ne.

Vehid Šehić

– U ovoj državi je, na žalost, sve moguće. Vidjeli smo prošle godine da nije usvojen budžet na vrijeme i da se kasnilo sa doznakom četiri miliona maraka CIK BiH u zakonskom roku zbog čega su izbori prolongirani za mjesec dana. To samo pokazuje neodgovoran odnos vlasti prema građanima – ocjenjuje Šehić.

Međutim, kako dodaje, sredstva za finansiranje izbora moraju biti obezbijeđena ili odlukom o privremenom finansiranju ili iz budžetskih rezervi, jer tamo moraju biti sredstva da se izborni proces finansira.

Šehić ističe da je Savjet ministara i prošle godine tvrdio da sredstva postoje, pa samim tim to ne može i ne smije biti problem za naredne izbore.

Dodaje da političari  ne smiju da se igraju građanima i da im uskraćuju pravo da izađu na izbore.

– Ničim se ne može uslovljavati da li će se izbori održati ili ne – kaže Šehić.

Prihvati notifikacije