Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“NEMOGUĆE IZBJEĆI SILU” Kolinda PRIZNALA ono o čemu svijet priča, a Zagreb NEGIRA

Svijet
Autor:

Foto: Profimedia

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč (Human rights watch), pozvala je Hrvatsku da zaustavi nasilje koje sprovodi nad migrantima koji, dolazeći iz pravca Bosne i Hercegovine, pokušavaju da uđu u Evropsku uniju. Nakon što je mjesecima unazad uporno negirala ove optužbe, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je na kraju priznala da hrvatska policija ima udjela u nasilnom obračunu sa migrantima koji dolaze iz susjedne Bosne i Hercegovine.

Za hiljade migranata koji su silom prilika završili u Bosni, Hrvatska se čini kao šansa koju ne smiju da propuste ako žele da se domognu Evropske unije. Ipak, ispostavilo se da to nije naročito lak posao, budući da se hrvatska policija nije libila da upotrebi silu ne bi li tako otjerala “nepoželjne goste”. Štaviše, u protekloj godini su se, blago rečeno, nagomilali dokazi koji svjedoče o umiješanosti hrvatskih organa, prenosi britanski Gardijan.

Hrvatska predsjednica, Kolinda Grabar-Kitarović, usudila se nedavno da u izjavi za jednu švajcarsku televiziju potvrdi ono što je prethodno iznijela organizacija Hjuman rajts voč. Međutim, ona je odbacila optužbe da se radilo o ilegalnim radnjama i istakla da je policija upotrebljavala silu samo kada je to bilo predviđeno.

– Razgovarala sam sa ministrom unutrašnjih poslova, šefom policije i policajcima na terenu i svi oni su me uvjerili da nije bilo pretjerivanja u korištenju sile – rekla je hrvatska predsjednica i dodala da je u takvim situacijama istu nemoguće izbjeći.

Sa druge strane, već pomenuta organizacija ne prestaje da upućuje apele hrvatskoj vladi da obustavi ovakvu praksu budući da nije u skladu sa međunarodnim pravom.

– Trud Hrvatske i evropskih institucija da poreknu navedene zloupotrebe nema smisla na duže staze – izjavila je Lidija Gal, istraživač Hjuman rajts voča, zadužena za Balkan i Istočnu Evropu.

– Stotine, ako ne i hiljade migranata, bili su predmet maltretiranja od strane hrvatske granične policije i oni zaslužuju pravdu – dodala je Gal.

Prošle godine su u bosanskim pograničnim gradovima, Velikoj Kladuši i Bihaću, novinari Gardijana razgovarali sa nekoliko muškaraca koji su tvrdili da su bili izloženi nasilju hrvatske policije. Mnogi od njih su bili uhvaćeni tek kada su dospjeli u unutrašnjost hrvatske teritorije i potom vraćeni nazad. Sa druge strane, žene i djeca su uglavnom izuzeti od ovakvog tretmana. Mnogi migranti su tvrdili da su im Hrvati razbili telefone, uzeli novac i doslovno izbacili sa svoje teritorije.

Iako je veoma teško provjeriti svaku pojedinačnu priču ovih nesrećnih ljudi, činjenica da se ovakva svjedočenja gomilaju samo sugeriše da ove optužbe nisu bez osnova.

U izjavi hrvatskog ministarstva odbrane od prošle godine, stoji da su migranti nosili oružje sa sobom i međusobno se povređivali. Ministarstvo se takođe ogradilo od optužbi za nedozvoljenu upotrebu sile, te istaklo da je Hrvatska uvijek poštovala osnovna prava i dostojanstvo migranata. Štaviše, ministar unutrašnjih poslova, Davor Božinović, izjavio je prošle godine da Hrvatska ima najjaču graničnu policiju u ovom dijelu Evrope i da želi da se istakne kao pouzdan čuvar njenih spoljnih granica.

Institucije Evropske unije radije biraju da ostanu slijepe na ovakvo ponašanje jedne svoje članice, što ima smisla ako se uzme u obzir politička pozadina migrantske krize.

Lidija Gal je i pored toga pozvala Evropsku komisiju da pokrene postupak protiv Hrvatske i istraži ono što se dešava na njenim granicama.

(Blic)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO