Politika

„NIJE U PITANJU POLITIKA“ Stevandić poručio da je Izborni zakon RS u proceduri i da se čeka Ustavni sud

Predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić rekao je danas da je Izborni zakon Republike Srpske još u proceduri i da bi Ustavni sud Srpske ovih dana trebalo da dostavi odluku Vijeća za vitalni nacionalni interes u vezi sa ovim zakonom.

Nenad Stevandić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Stevandić je istakao da je pitanje Izbornog zakona Republike Srpske stvar procedure, a ne političkog mišljenja.

– Kada Ustavni sud Republike Srpske dostavi svoju odluku, onda sa skupštinskom Komisijom za ustavna pitanja i Zakonodavnim odborom treba da se vidi u kojoj smo fazi u vezi sa prijavom na izbore po CIK zakonu i da li ima prostora da se postupa po tom zakonu za izbore – rekao je Stevandić novinarima u Banjaluci.

Pročitajte još

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske utvrdilo je 25. juna da Izbornim zakonom Republike Srpske nisu povrijeđeni vitalni nacionalni interesi konstitutivnog bošnjačkog naroda.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 19. aprila Izborni zakon Republike Srpske, kojim je predviđeno da će izbore za organe vlasti u Srpskoj sprovoditi Republička izborna komisija, gradske, odnosno opštinske izborne komisije i birački odbori koje će imenovati nadležni republički organi.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda potom je pokrenuo postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa, a s obzirom na to Vijeće naroda Republike Srpske nije postiglo dogovor o vetu Kluba Bošnjaka o tome je odlučivao Ustavni sud Republike Srpske.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu