Magazin

Neobičan ritual u kraljevskoj porodici: Kraljevskim pčelama "saopšteno" da su dobile novog vladara

Kraljevska porodica po mnogo čemu odskače od ostalih, ali, nije riječ samo o njihovom statusu, nego i brojnim, ponekad neobičnim, ritualima koji ga prate.

Neobičan ritual u kraljevskoj porodici: Kraljevskim pčelama "saopšteno" da su dobile novog vladara
FOTO: A. P./RAS SRBIJA

Jedan od njih tako podrazumjeva to da se kraljevskim pčelama “saopšti” da je njihov dosadašnji monarh preminuo, a da na njegovo mjesto, dolazi novi.

Prema bizarnoj drevnoj tradiciji, kraljevski pčelar Džon Čepl (79) bio je dužan da pčelama koje se drže u košnicama u krugu kraljevske palate i rezidencije saopšti tužnu vijest – da je kraljica umrla, te da sada imaju novog vladara, kralja Čarlsa Trećeg, prenose britanski mediji.

On se nakon vijesti o smrti kraljice zaputio do Bakinghamske palate i rezidencije Klerens Haus kako bi sproveo taj ritual.

Pre nego što se obratio pčelama, na košnice, u kojima žive desetine hiljada njih, privezao je mašne od crnih vrpci.

– Tradicija je da nježno kucnete po košnici i kažete im da su njihova vladarka ili vladar mrtav, ali da će njihov novi vladar biti dobar prema njima, te da mu one istom mjerom uzvrate – objasnio je Džon.

Ovaj običaj odraz je starog vjerovanja da će pčele prestati da proizvode med, napustiti košnice ili čak uginuti, ako ih se ne obavjesti da su promjenile vlasnika, tj. ako se ne “razgovara” s njima.

Razgovaranje sa pčelama običaj je mnogih evropskih zemalja, a najpoznatiji je u Engleskoj, ali i Irskoj, Velsu, Nemačkoj kao i u SAD.

Čepl je već 15 godina kraljevski pčelar, a u početku nije znao za ovaj ritual. O svemu ga je, međutim, kako kaže, obavestio glavni vrtlar.

Kako je rekao, u Klarens Hausu postoje dve košnice, a u krugu Bakingemske palate pet njih.

Procjenjuje se da trenutno u njima ima oko 20.000 insekata, ali tokom ljetnih mjeseci bude ih i preko milion.

– Pčelarstvo i briga o pčelama su moj hobi. Bila je divna privilegija raditi za kraljicu, a nadam se da ću sada obavljati i ulogu pčelara kralja Čarlsa. Prošlo je oko 15 godina kako sam u ovoj ulozi, a o pčelama brinem već više od 30 godina, ispričao je Džon.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije