Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NEPLANIRANA POSJETA Ambasadori SAD i Britanije idu kod Komšića dan uoči sjednice Predsjedništva BiH

Politika
Autor:

Foto: Avaz/RAS Srbija

Neće biti sastanka predsjednika SDA, HDZ BiH i SNSD Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Milorada Dodika prije zakazane sjednice Predsjedništva BiH za utorak, 20. avgust, nezvanično saznaje Avaz.

Civilni dio

Na ovoj sjednici je predviđeno da se glasa za usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) i mandatara Savjeta ministara BiH.

Iako je takav sastanak prethodnih dana nagovještavan kako bi se otklonile sve dileme oko ANP koji je zakomplikovao odnose među partnerima, sve su prilike da će se pred članovima Predsjedništva BiH u utorak ipak naći kompletan, a ne redukovani ANP.

Razlog za to je što je Dodik odbio poslati svoju delegaciju u Ambasadu SAD u Sarajevu, gdje su se trebali približiti stavovi u vezi sa ANP.

Lider SDA Bakir Izetbegović najavio je prije nekoliko dana da je moguće naći kompromis na način da težište u vezi sa ANP bude na civilnom umjesto na vojnom dijelu. Ali, za sada kompromisa nema, iako je Izetbegović bio spreman da se ovo pitanje riješi. To znači da državi prijeti produbljivanje krize.

Formalni karakter

Iz HDZ BiH danima se nisu oglašavali po pitanju ANP, dok su ranije članovi Predsjedništva BiH Šefik Džarović i Željko Komšić rekli da neće glasati za mandatara ukoliko se ne pošalje ANP u Brisel.

Prema svemu sudeći, sjednica u utorak će biti formalnog karaktera i neće biti ni potrebe za vanrednom sjednicom na kojoj bi se glasalo za mandatara.

Nezvanično je iz Predsjedništva BiH rečeno da je dnevni red ostao isti i da nema nikakvog reduciranog ANP.

Za sutra je zakazan sastanak ambasadora SAD i Velike Britanije u BiH Erika Nelsona i Metjua Filda sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem.

Ova informacija potvrđena je nezvanično iz Kancelarije predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Komšić je u četvrtak imao internu komunikaciju sa njima.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO