Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

(NE)POPULARNA MJERA Studenti koji prijave, a ne izađu na ispit, PLAĆAJU KAZNU

Svijet
Autor:

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Januarski i februarski ispitni rok završio se prije nekoliko dana na gotovo svim fakultetima, kako u Beogradu, tako i širom Srbije, a na jednom od njih uvedena je nesvakidašnja mjera kako bi se povećao stepen izlaznosti studenata.

Naime, Ekonomski fakultet u Beogradu odlučio je da naplaćuje svojevrsnu kaznu svim akademcima koji prijave ispit, a ne izađu na njega. Ukoliko ne uplate 317 dinara, studenti ne mogu da prijave ispit u narednom ispitnom roku.

Iako se radi o donekle nepopularnoj mjeri, izlaznost koja je ranije bila manja od 30 odsto, sada je prema podacima fakulteta porasla čak na 95 odsto. Kako saznaje Blic, najveća primjedba studenata svodi se na to da servis preko koga vrše prijavu i odjavu ispita ne radi vikendom, te ne mogu na vrijeme odjaviti ukoliko to žele.

Inače, na fakultetu koji broji 8.000 studenata za jedan rok stigne više od 30.000 prijava za ispite, što je po ispitu do 1.500 prijava. Za to je potrebno angažovati velike amfiteatre, veliki broj saradnika i profesora.

Dekan Ekonomskog fakulteta, prof. dr Branislav Boričić, objasnio je da se studenti svakako mogu samo formalno pojaviti na ispitu, jer je za taj dan njima obezbijeđeno mjesto, ali ukoliko ne žele, ne moraju odgovarati. U tom slučaju neće plaćati novčanu nadoknadu.

– Fakultet mora za jedan ispit da pripremi sale, amfiteatre, zadatke za studente i onda se desi da jako malo njih izađe, što remeti organizaciju. Ova mjera je donijeta još prije nekoliko godina, u dogovoru sa studentima. To nije njihova redovna obaveza plaćanja, samo treba da ih pospješi da ranije odjave ispit ukoliko znaju da neće izaći. Ako se dogodi da neko ima zdravstvenih problema, a nije odjavio ispit, on donosi opravdanje od ljekara i mi to evidentiramo u sistemu. U tom slučaju on neće plaćati takozvanu kaznu. Sve funkcioniše na obostrano zadovoljstvo – rekao je za Blic dekan prof. dr Branislav Boričić.

On je još objasnio da ima pojedinaca koji su donekle zaboravni, te ne otkažu ispit na vrijeme, pa moraju do sljedećeg polaganja platiti 317 dinara, ali svakako je da se taj trošak može izbjeći.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO