Društvo

NEPOSREDNA OPASNOST Stručnjak objasnio kako tumačiti upozorenja meteoalarma

Bakir Krajinović, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda objasnio je šta znači i čemu služe meteoalarmi.

NEPOSREDNA OPASNOST Stručnjak objasnio kako tumačiti upozorenja meteoalarma
FOTO: Z. ILIĆ/RAS SRBIJA

Žuti, narandžasti i crveni meteoalarm, upozorenja su koja čujemo često od meteorologa. Aktuelna su i ovih dana, kako zbog ekstremno visokih temperatura tako i zbog pljuskova, praćenih grmljavinom, olujnim vjetrom i pojavom grada, te pada temperatura.

Kako tumačiti upozorenja meteoalarma i čemu ono služi?

Informacije ranog upozorenja su standardizovane poruke (boje, znakovi, riječi, zvukovi ili slike) koje najavljuju neposrednu opasnost, u našem slučaju od prirodnih nepogoda. Poruka ranog upozorenja na pojavu obilnih padavina sadrži sve servisne informacije o očekivanim nepogodama i rizicima koji se javljaju usljed pljuskova, olujnog vjetra, te pojavu grada, piše N1.

Pročitajte još

– Suočiti se s pojavom prirodne nepogode znači suočiti se sa neizvjesnostima. To je zato što je vrlo teško predvidjeti pojavu obilnih pljuskova, ali i druge meteorološke ekstreme, vremenski razmak od trenutka izdavanja upozorenja na opasnu vremensku pojavu do samog trenutka ostvarenja te pojave je vrlo ograničen, a postoji velika vjerovatnoća prognostičke pogreške kod pojave u prostoru i/ili trenutku događaja. Bez obzira na to, takve informacije su korisne, jer daju prostor i vrijeme za odgovarajuće mjere preventivnog reagovanja u vanrednim situacijama. Sve poruke iz sistema ranog upozorenja, koje Federalni hidrometeorološki zavod izdaje služe za podizanje svijesti o prirodnim nepogodama očekivanim na prostoru Evrope, odnosno BiH. Sve ove servisne informacije služe da se izbjegnu panika i strah. Znati šta dolazi i biti spreman na sve situacije, samo nam pomaže da budemo svjesni rizika i opasnosti, kao i da preventivno sve uradimo kako bi smanjili negativne posljedice prirodne nepogode. Redovno se informisati i biti u toku razvoja situacije u prirodi puno znači u zaštiti života i materijalnih dobara – napisao je Krajinović.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu