Svijet

"Neprijateljski akt otvorene cenzure" Crna Gora od sutra zabranjuje emitovanje ruskih medija, Moskva najavila asimetrične mjere

Rusija će preduzeti asimetrične mjere protiv Crne Gore, koja od sutra zabranjuje emitovanje niza ruskih medija, poručila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

zastava crna gore
FOTO: BORIS PEJOVIC/EPA

Još jedan napad crnogorske Vlade smatramo za neprijateljski akt otvorene cenzure, osmišljen da, s jedne strane, pruži privid legitimiteta najgrubljem kršenju medijskih sloboda, a s druge, da zadobije naklonost evropskog Brisela u nadi za obećanim progresom na `evropskom putu`. Da bi zadovoljili rusofobičnu transatlantsku agendu, oni su spremni da nastave politiku podrivanja demokratskih osnova svog društva i države, a svojim građanima uskrate pravo na pristup informacijama – navela je Zaharova u komentaru.

U komentaru objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova navodi se da je Agencija za elektronske medije Crne Gore naložila nadležnim resorima zemlje i lokalnim telekomunikacionim kompanijama da u potpunosti obustave emitovanje niza ruskih medija najkasnije do 10. jula. Riječ je o 20 ruskih medijskih operatera, među kojima su “Prvi kanal”, “Rusija 1”, “RT”, “Sputnjik”, “NTV”, “RЕN TV” i drugima

Pročitajte još

Ova odluka, navela je Zaharova, podrazumijeva zabranu satelitskog i kablovskog emitovanja njihovog sadržaja, kao i svakog drugog načina distribucije, uključujući i internet.

Ona je ukazala da ovaj korak nije ništa drugo do pokušaj da se retroaktivno pravno formalizuje situacija nastala početkom 2022. godine. “Tada su crnogorske vlasti bez upozorenja izvršile blanko blokadu svih ruskih emitera dostupnih u zemlji i potpuno očistile njihov informativni prostor od njihovog prisustva”, podsjetila je Zaharova.

Ona je istakla da je sada zvaničan izgovor za uvođenje zabrane, koja je odavno nezvanično na snazi, pridruživanje Podgorice ranije uvedenim ograničenjima ЕU za ruske medije, prenosi “Sputnjik”.

– Ovi neprijateljski koraci neće ostati bez asimetričnog odgovora – poručila je Zaharova.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu