Kultura

Neraskidiva veza sa Šantićem i Mostarom: U manastiru Žitomislić otvorena izložba o Jovanu Dučiću

U Muzeju manastira Žitomislić, u saradnji sa Muzejom Hercegovine iz Trebinja, otvorena je izložba pod nazivom "Jovan Dučić - neraskidiva veza sa Šantićem i Mostarom", u okviru 103. Šantićevih večeri poezije.

Neraskidiva veza sa Šantićem i Mostarom: U manastiru Žitomislić otvorena izložba o Jovanu Dučiću
FOTO: SRNA

Direktor Muzeja Hercegovina iz Trebinja Ivana Grujić rekla je sinoć prilikom otvaranja izložbe da je Dučić drugi put u Manastiru Žitomislić tamo gdje je davne 1894. došao raditi kao učitelj i iz koga je uplovio u poznati Mostarski krug.

Prema njenim riječima, naslov izložbe govori o neraskidivoj vezi između Dučića i Alekse Šantića, iako su se njihovi životni putevi vrlo brzo razišli.

– Taj prvi dio mladosti, i jednog i drugog, vezan je za Mostar i za književni krug koji se oformio oko „Gusala“ i oko „Zore“. Dučić je nakon Sombora i Bijeljine službovao kao učitelj u Manastiru Žitomislić, ali ovo je prvi put da Jovan Dučić ponovo dolazi u Manastir Žitomislić i to nam je posebno drago. Njih dvojica tamo negdje sigurno su ponosni što se ovakva jedna izložba održava – rekla je Grujićeva.

Iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović rekao je da je neraskidiva veza između Dučića i Šantića.

– Jovan Dučić je 1894. godine dobio posao učitelja u Manastiru Žitomislić i on upravo preko ovoga manastira dolazi u Mostar i upoznaje se sa Šantićem i dalje nastavlja da djeluje – dodao je Pavlović.

Govoreći o Dučići i Šantiću, njihovom djelovanju i životu, iguman Danilo je istakao da je riječ o dva potpuno različita čovjeka koji su iza sebe ostavili mnogo.

– Ovo je u našem muzeju jedna od značajnijih izložbi i po onome što ona ima kao svoju poruku i po onome što možemo da vidimo, a to su vrlo vrijedni eksponati koji su zahvaljujući Muzeju Hercegovina došli ovdje i biće izloženi našim gostima – rekao je Pavlović.

Pročitajte još

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” Gradski odbor Mostar Sanja Bjelica Šagovnović istakla je da su ovogodišnje Šantićeve večeri poezije organizoavne u čast 120 godina “Prosvjete”, ali i čast Šantiću, Dučiću, Ćoroviću koji su posatvili temenje “Prosvjete” i “Gusala”, ali i savremene kulture u Mostaru.

Ona je podsjetila da je Šantić bio jedan od prvih predsjednika “Prosvjete”, dok je Dučić dio života proveo u Mostaru i bio član mostarskog kulturnog kruga zajedno sa Šantićem i Svetozarom Ćorovićem sa kojima je osnovao list “Zora”.

– U to vrijeme kulturna, intelektualna i nacionalna misao u Mostaru dosegla je do neba i Mostar se svrstao rame uz rame sa Beogradom i Novim Sadom. Ostavili su mnogo, ne samo našim društvima, već i gradu Mostaru i mi nastojimo da na dostojanstven način čuvamo sjećanje na njih – rekla je Bjelica Šagovnović.

Izložba je sačinjena od dijelova iz stalne postavke Muzeja Hercegovina, a to je dio umjetničke kolekcije, portreti, dio Rimske kolekcije sastavljene od sarkofaga i skulptura, Dučićevo diplomatsko odijelo sa ordenjem koje je dobio i još mnogo toga i biće otvorena narednih mjesec dana u Muzeju manastira Žitomislić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu