Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NEREALAN OPTIMIZAM BiH još daleko od formiranja Savjeta ministara

Politika
Autor:

foto Siniša Pašalić / RAS Srbija

Jedini pomak u formiranju vlasti na nivou BiH je to što kabineti članova Predsjedništva opuštenije i češće razgovaraju na tu temu, a optimizam pojedinaca koji tvrde da se stavovi približavaju je nerealan.

To za Srpskainfo tvrde izvori iz Predsjedištva BiH, povodom optimističnih najava da smo sve bliže formiranju Savjeta ministara BiH.

Takve izjave konstantno daje lider HDZ BiH Dragan Čović, a sada i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, da bi im se pridružio i šef Kluba srpskih delegata u Domu naroda BiH i učesnik međustranačkih pregovora Sredoje Nović (SNSD).

– Razgovori koji se vode idu u pravcu formiranja Savjeta ministara i rezultati su mogući ukoliko ponovo ne bude ekstremnih zahtjeva pojedinih lidera u Federaciji BiH. Čini mi se da smo sada bliži završetku pregovora nego prije mjesec dana – rekao je Nović za ATV.

Na čemu temelji optimizam, od Novića nismo uspjeli saznati jer nije odgovarao na naše telefonske pozive.

Međutim, naši sagovornici upućeni u dešavanja u Predsjedništvu BiH tvrde da se nije desilo ništa konkretno što bi bilo ratlog za optimizam.

– Ako bismo tražili dlaku u jajetu, onda je pozitivno to što se razmjenjuju stavovi na nivou savjetnika članova Predsjedništva BiH. Ranije to nije bio slučaj, čak su odnosi bili zategnuti – tvrde izvori Srpskainfo.

Na pitanje da li bi kompromisno rješenje mogao da bude izmijenjeneni  ANP, o čemu se spekuliše, naš sagovornik odgovara da ništa još „nije stavljeno na papir“.

– Pitanje je šta znači redukovani ANP. Ako je za jednu stranu prihvatljivo da se neki sadržaj izbaci, postavlja se pitanje šta je prihvatljivo za drugu i treću stranu, odnosno šta je za nekoga minimum za dogovor – tvrde sagovornici Srpskainfo.

Prema nezvaničnim informacijama, razgovore među članovima Predsjedništva BiH, pa i stranačkim liderima, inicirali su uticajni zapadni ambasadori.

Kako saznajemo, barata se sa dvije mogućnosti – da SDA odustane od ANP kao uslova za formiranje vlasti, ili da se dogovori redukovani dokument.

– Ta izmijenjena verzija ANP imala bi samo 25 strana, ničim se ne bi prejudiciralo članstvo BiH u NATO i iz naziva bi bilo izbrisano da je to „nacionalni“ program. Međutim, i takav dokument, ako bude poslat u NATO, značio bi aktiviranje Akcionog plana za članstvo MAP. Bez obzira što to ne znači automatsko članstvo, pitanje je da li je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik spreman na takav potez, u kontekstu odnosa sa Moskvom. Trenuto Dodik nije spreman na takav potez – tvrde izvori Srpskainfo.

Dodik i Komšić pesimisti

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da nisu realne najave Bakira Izetbegovića da bi vlast na nivou BiH mogla da bude formirana do kraja oktobra.

– Kakva je to ozbiljnost kada Izetbegović kaže da vjeruje da će se uskoro formirati vlast i da će se normalizovati odnosi, a onda poruči da ima samo jedan zahtjev, a to je da vjeruje da će Hrvati odustati od izmjena Izbornog zakona. Kako je to ozbiljno? – rekao je Dodik.

Kako saznajemo, na sličan način je reagovao i hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić kada su ga saradnici pitali koliko je osnovan Izetbegovićev optimizam.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO