Politika

"NEREALNO VISOKI NAMETI" Radović predložio da se privredi pomogne emisijom obveznica

Poslanik SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske Milan Radović predložio je Ministarstvu finansija da se direktno pomogne privredi putem emisije obveznica u korist preduzeća, kako bi se prevazišla teška ekonomska situacija u kojoj su se našla zbog pandemije.

"NEREALNO VISOKI NAMETI" Radović predložio da se privredi pomogne emisijom obveznica
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

On navodi da bi primjena ovakvog rješenja sačuvala mnogo radnih mjesta u Republici Srpskoj.

– Možemo emitovati obveznice unutrašnjeg duga u korist preduzeća koja su pretrpjela štetu. To je dobro zato što će ljudi pokušati zadržati radnu snagu i nastojati da premoste ovaj period. S druge strane to će značajno smanjiti i troškove u budžetu jer nećemo dobiti radnike na birou, koje svakako trebate plaćati godinu dana – naveo je Radović.

On je rekao da pomoć koju su privrednici dobili u protekloj godini ni približno ne može pokriti gubitke koje su imali.

– Oni su dobili pomoć u vidu isplate plate za jedan mjesec i doprinosa za dva mjeseca i na tome se stalo. Treba imati u obziru da su mnogi privrednici u prošloj godini imali pad prihoda i za 50 odsto – istakao je Radović.

On kaže se u vrijeme obustava rada za vrijeme pandemije pokazalo kako su nerealno visoki nameti koje privrednici dobijaju uz račune za električnu energiju.

– Imamo slučaj da preduzeće dobije račun za struju u iznosu od 2.500 КM i pored toga što je potrošilo električnu energiju u vrijednosti od 100 КM, dok se preostalih 2.400 КM odnosi na račun za mrežarinu- navodi Radović.