Politika

Nešić o državnoj imovini "Pokažimo jedinstvo i odanost prema Srpskoj"

Republika Srpska je neprikosnovena i iznad svega. Aneksi II I IV Dejtonskog mirovnog sporazuma jasno su razgraničili i svojinske odnose i to ne mogu i neće promijeniti nikakve izjave sarajevskih lidera, poručio je lider DNS Nenad Nešić.

Nenad Nešić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Nesposobni da nakon drugog izbornog ciklusa formiraju Vladu Federacije BiH, lideri trojke nisu znali kako da sjednu za isti sto sa Bakirom Izetbegovićem i Željkom Komšićem pa im je Republika Srpska poslužila kao alibi za sijelo sa Izetbegovićem, rekao je Nešić povodom jučerašnje izjave osmorice sarajevskih lidera u kojoj spore pravo Republici Srpskoj na državnu imovinu.

Kakva je to pravna logika, pita on, po kojoj Brčko distrikt odlukom OHR može da knjiži državnu imovinu, a Republici Srpskoj se to uskraćuje odlukom Kristijana Šmita.

– Kakva je to vladavina prava u kojoj Federacija BiH dodjeljuje koncesije na svojim rijekama, ali Republika Srpska ne može? Kakav je to Ustavni sud BiH za koji su sporni Zakon o šumama Republike Srpske i Zakon o poljoprivrednom zemljištu, ali nisu sporni isti zakoni u Federaciji BiH i njenim kantonima? I da ne bude zabune, nemam ništa protiv federalnih zakona i da oni uređuju svoje dvorište kako žele, ali nećemo dopustiti da kradu iz našeg dvorišta – rekao je Nešić.

Pročitajte još

Dodaje da je jasan cilj posljednje izjave sarajevskih lidera, a to je produbljivanje krize i blokada cijele BiH, pošto Federaciju uspješno drže u blokadi još od 2018.godine.

– Čudi me da se još nisu dosjetili da Republiku Srpsku optuže i što punih pet godina ne mogu da formiraju federalnu Vladu – rekao je Nešić.

Predsjednik DNS ističe da se nada da u Republici Srpskoj postoji nacionalno jedinstvo po pitanju očuvanja dejtonskih nadležnosti Republike Srpske.

– Republika Srpska mora biti iznad svih nas i pozivam sve da po strani ostavimo naše sujete, nesuglasice i trvenja, i da pokažemo odanost prema Republici Srpskoj i očuvanju Dejtonskog mirovnog sporazuma – zaključio je Nešić. 

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije