Politika

Nešić o prekrajanju granica: Besmisleno je da Srbi svoje Kosovo mijenjaju za svoju Republiku Srpsku

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza Nenad Nešić navodi da je “potpuni besmisao da Srbi srpsku teritoriju Kosovo i Metohiju mijenjaju za srpsku teritoriju Republiku Srpsku.

Nešić o prekrajanju granica: Besmisleno je da Srbi svoje Kosovo mijenjaju za svoju Republiku Srpsku
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Nedavno je bivši britanski diplomata Timoti Les naveo da bi “Srbija mogla da preda Kosovo u zamjenu za Republiku Srpsku”, a Nešić u intervjuu za Kosovo onlajn na to odgovara da “nije srpska državna teritorija sličica iz albuma da je mijenjamo tek tako, a pogotovo ne sami među sobom”.

– Ono što svi moraju shvatiti, bez rješavanja srpskog nacionalnog pitanja nema trajne stabilnosti na Balkanu i ne mogu se aspiracije i pretenzije drugih naroda rješavati na štetu Srba. Politika dvostrukih aršina pokazala se tragičnom na ovom prostoru, zato vjerujem da su svi izvukli pouku i sa takva greška neće ponoviti – kaže Nešić.

Komentarišući “non pejper” premijera Slovenije Janeza Janše, Nešić naglašava da u posljednjih 100 godina narodi na ovim prostorima nisu samostalno odlučivali ni o udruživanju ni o razdruživanju.

– Presudnu ulogu imale su velike sile. Pitanje granica je isuviše kompleksno da bi se rješavalo sa nekoliko poteza olovke ili dokumentom nepoznatog autora. Istorija nas uči da se na Balkanu granice nikada nisu krojile bez velikih i tragičnih potresa i zbog toga valja biti oprezan. S druge strane pojavljivanje ovakvih dokumenata ili služi kao lakmus papir za testiranje javnog mnjenja ili kao pokriće za stavljanje u drugi plan aktuelnih tema na koje pojedini akteri nemaju odgovor – kaže on.

Na pitanje o tome da li kosovsko pitanje i pitanje BiH mogu uopšte da se povežu u nekom sveobuhvatnom rješenju za Zapadni Balkan, Nešić odgovara da do sada nije čuo da je bilo koji međunarodni zvaničnik ta dva pitanja doveo u korelaciju.

– Naprotiv, ističe se da se radi o odvojenim problemima i treba da se odvojeno i rješavaju. To što se sporadično može čuti od političara sa ovih prostora da odnose Beograda i Prištine i odnose u okviru BiH treba rješavati u paketu, više služi za dnevnu upotrebu nego što ima realno uporište – naglašava Nešić.

Pročitajte još

Dodaje da je Kosovo i Metohija za svakog Srbina najemotivnije pitanje kome se mora pristupiti krajnje racionalno.

– Svaki dogovor podrazumijeva kompromis. Rješenje bez uvažavanja interesa i Beograda i Prištine nije dogovor već nametnuti ishod. Iskreno verujem da će rukovodstvo naše matice Srbije i predsjednik Aleksandar Vučić uspjeti da postignu balans koji će zadovoljiti očekivanja i srpskog i albanskog naroda – kaže Nešić.

Odgovarajući na pitanje da li je moguć miran razlaz u BiH, Nešić naglašava da su SDA, HDZ i SNSD odavno postigli dogovor da se ni o čemu ne dogovore.

– I dosljedno se drže tog dogovora i BiH gotovo 20 godina drže u neproglašenom poluvanrednom stanju. BiH sa dva entiteta i tri ravnopravna naroda nije struktuirana ni u Banjaluci ni u Sarajevu da bi se na tim mjestima promijenila njena ustavna struktura. Iskreno sumnjam da u međunarodnoj zajednici postoji raspoloženje za promjenu Dejtonskog sporazuma, a to je uslov za promjenu odnosa u BiH. To ne znači da ne treba razgovarati kako unutrašnje odnose unaprijediti, BiH učiniti efikasnijom i od nje napraviti bolje mjesto za život svih građana. Tih razgovora nema, u skladu sa dogovorom o kome sam govorio – zaključuje Nešić.

Prihvati notifikacije