Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NESTAŠICE HRANE, POSKUPLJENJA, PROTESTI Najgori scenario Bregzita bez sporazuma

Svijet
Autor:

Foto: Tanjug/AP

Velika Britanija mogla bi da se suoči sa ogromnim prekidima u nabavci svježih namirnica, poskupljenjima hrane i struje, sa širenjem uličnih protesta, problema u funkcionisanju finansijskih ustanova i saobraćaja, pa i porastom kriminala za slučaj Bregzita bez sporazuma, prenose svjetski mediji, pozivajući se na dokument britanske vlade o najgorim posljedicama takvog scenarija.

Britanska vlada je, na zahtjev poslanika neposredno prije petonedjeljne suspenzije parlamenta u ponedeljak, objavila danas dokument na šest stranica nazvan “Operacija žuti čekić”, odnosno scenario sa najgorim posljedicama kakve prijete zemlji ako bi Britanija 31. oktobra napustila EU bez sporazuma. U dokumentu se ocjenjuje da bi Britanija zadobila status “treće zemlje” i da bi veze sa EU bile “uopšteno gledano pune surevnjivosti”, sa različitim nusefektima, piše Dojče vele.

U izveštaju se navodi da bi smetnje u saobraćaju preko Lamanša mogle da potraju tri mjeseca, a da je 85 odsto transporta nepripremljeno za ponovno uvođenje carinjenja u Francuskoj, što bi se pokazalo sutradan od napuštanja EU bez sporazuma.

U trgovinskim lancima pojavile bi se gužve pred Božić, sa smanjenjem zaliha “pojedinih vrsta hrane”, piše Metro, dodajući da je u izveštaju precizirano da bi tada moglo da dođe i do “panike”.

– Do opšte nestašice hrane u zemlji ne bi došlo, ali bi bio smanjen izbor proizvoda i došlo bi do poskupljenja, što bi moglo da pogodi najranjivije kategorije stanovništva – navodi se, između ostalog, u izveštaju.

“Protesti i kontraprotesti” proširili bi se zemljom kao posljedica izlaska iz EU bez sporazuma, što bi moglo da znači i povećani angažman policijskih snaga.

– Moglo bi da dođe i do većih javnih nereda – dodaje se u izveštaju.

Britanski Metro primjećuje i da je 15. tačka ovog dokumenta – naknadno redigovana.

Britanski poslanici takođe su zatražili da budu objavljeni i komentari i prepiska između članova vlade vezana za ovaj izvještaj, bilo da je komunikacija bila formalna ili neformalna, što obuhvata i poruke na telefonima, društvenim mrežama i privatnim nalozima za elektronsku poštu, ali to nije urađeno.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO