Iz našeg ugla

(Ne)svjesna propast

Pored svih poroka sa kojima se susreće populacija od najmlađih do onih najstarijih, jedan nam je svima poznat, zavisnost od droge.

Katarina Prstojević
FOTO: SRPSKAINFO

U našim krajevima pali se alarm zbog štetne supstance koja je na pragu Srpske, to je sintetička marihuana.

Sintetička marihuana skrivena pod raznim pseudnimima (K2, spice, galaxy) odnosi se na širok spektar biljnih mješavina, navodno je “sigurna i legalna”, ali sa smrtonosnim ishodima.

U Hrvatskoj je nedavno uhvaćen diler (19) kod koga je pronađena ova supstanca.

Posljedice konzumiranja ove supstance su pogubne, obilno krvarenje iz očiju i ušiju, uznemirenost, drhtavica, mučnine, povraćanja, nemogućnosti hodanja, epileptični napadi, različita psihotična stanja, paranoje, halucinacija, gubljenje svijesti, zastoj srca, prestanak disanja i u konačnici- smrt.

Pročitajte još

Užasavajuća okolnost je ta što su konzumenti u najvećem broju stariji srednjoškolci, pa se postavlja pitanje koji to motiv navodi jedno dijete na takav čin?

Psiholozi tvrde da su to odbacivanje od strane zajednice, psihičko i fizičko nasilje, problemi kod kuće, osjećaji različitih kompleksa ili želja za nečim novim.

U porodičnoj zajednici česta je fraza “dječija posla” sve dok stvari ne izmaknu kontroli. Roditelji gube uticaj na odgoj mlade osobe, a sve više tu ulogu preuzima okolina, društvo, mediji.

Mladi ljudi su istraživači puni čežnje za slobodom, eksperimentisanjima novih pojava u vlastitom i tuđem životu. Svijest, odgovornost i zrelost nepoznati su pojmovi, a dok se osvrnemo na problem, često bude prekasno.

Odrasli su primjer mladima, ili ipak nisu?

“Od koga je to vidio?”, često je pitanje koje se postavlja. Ne zaboravimo i drugu skupinu zavisnika, a to su oni odrasli dugogodišnji konzumenti marihuane, kokaina i drugih psihoaktivni supstanci, koji (ne)svjesno upadaju u rupu bez dna.

Naoko super funkcionišu i postaju modeli mladim osobama – ako on/ona može, mogu i ja.

I sada stvarno, vrijedi li porodicu, ljubav, život i sebe dati za gram sitnog zadovoljstva?

Jedno je sigurno, ne uzimate vi drogu, droga uzima vas.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu