Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NEVJEROVATNO U ovom gradu ujutru su se smrzavali na osam stepeni, a tokom dana KUVALI NA 35

Društvo
Autor:

Foto: Đorđe Kojadinović/Nenad Mihajlović/RAS Srbija

Vjerujete li da jedan grad može ujedno biti i najhladniji i najtopliji u manje od 12 sati? Takav slučaj zabilježen je juče u Leskovcu, ukoliko ne računamo Sjenicu u kojoj je tradicionalno najniža temperatura.

Stanovnike gradova širom Srbije jučerašnje i današnje jutro dočekalo je sa desetak i kusur stepeni nižim temperaturama nego prethodnih dana, pa je tako u ponedjeljak u Leskovcu zabeleženo tek osam stepeni Celzijusa.

Ipak, kako ovako niske temperature nisu uobičajene za ovo doba godine, tokom dana ona je porasla za nevjerovatnih 27 stepeni, pa je tako u ponedjeljak podne u ovom gradu zabilježeno 35 stepeni. Stoga je Leskovac postao i najhladniji i najtopliji grad.

Ovu zanimljivu temperaturalnu razliku meteorolog Đorđe Đurić objašnjava vedrim vremenom.

– Tokom noći je jako zagrevanje i nema oblaka da spriječe veće izračivanje vazduha u atmosferu – stoji u njegovom objašnjenju na društvenoj mreži Fejsbuk.

Na drugoj strani, u Beogradu u ponedjeljak nije bilo tolike oscilacije, pošto je ujutru zabilježeno 20 stepeni (na obodu grada 16 stepeni), a u najtoplijem dijelu dana živa u termometru je dostigla 34. podeok.

I danas drastičan pad temperature

U Srbiji je danas zabilježen drastičan pad temperature, a nakon tropske klime u pojedinim gradovima ljudi su se probudili uz 10 stepeni Celizijusa.

Naime, jutros u sedam časova u Zaječaru zabilježena je upravo takva temperatura, dok je u Kuršumliji, Leskovcu i Dimitrovgradu bilo toplije tek za jedan stepen.

Čak i nakon sat vremena situacija se nije drastično promijenila i i dalje je vrijeme osjetno bilo hladnije od onoga na šta smo navikli.

Takav je slučaj bio, između ostalog, u Zaječaru koji je u sedam časova zvanično bio “najhladniji” grad Srbije, gdje je u osam živa u termometru pokazala 14 stepeni, ali je subjektivni osjećaj bio da je zapravo drastično hladnije. Ista temperatura zabilježena je i na Crnom Vrhu, ali i u Kuršumliji.

Slična situacija sačekala je i građane Požege u kojoj je jutros bilo tek 15 stepeni, kao i u Dimitrovgradu, Leskovcu, te na Zlatiboru i Kopaoniku.

Nagle promjene utiču na zdravlje

Ovakve oscilacije u temperaturi, ali i najavljeno značajno zahlađenje, mogu uticati na zdravlje građana. Nagle promjene najviše pogađaju hronične bolesnike, ali one mogu biti opasne i za zdrave ljude.

Promjene će se osjetiti u vidu blagog umora, pospanosti, glavobolje, pa čak i vrtoglavice, te ljekari savjetuju laganiju ishranu sa mnoštvo voća i povrća.

(Blic)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO