Društvo

Nezadovoljstvo zbog teškog položaja: Rudari u FBiH sutra izlaze na protest

Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH FBiH, povodom obilježavanja 1. maja - Međunarodnog praznika rada, sutra će u Sarajevu organizovati protest, kako bi iskazao nezadovoljstvo zbog izuzetno teškog položaja radnika.

Nezadovoljstvo zbog teškog položaja: Rudari u FBiH sutra izlaze na protest
FOTO: Z.LONČAREVIĆ/RAS SRBIJA

Iz ovog sindikata su istakli da je riječ o mirnom okupljanju članova iz svih sedam sindikalnih organizacija, članica Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, pod sloganom “Ne nepravednom i nehumanom restruktuisanju rudnika uglja u sastavu Koncerna `Elektroprivreda BiH`”.

Protest će biti održan na platou Željezničke stanice u Sarajevu sa početkom u 9 časova, odakle će učesnici mirnom šetnjom u koloni krenuti ka zgradi Vlade FBiH, prenose federalni mediji.

Cilj protesta je javno iskazivanje nezadovoljstva radnika iz sektora rudarstva u FBiH izuzetno teškim položajem u kojem se nalaze i aktivnosti ovog sindikata na sprečavanju umanjenja materijalnih prava radnika i opstanku radnih mjesta.

Iz Sindikata ukazuju na problematiku u sektoru rudarstva u FBiH, te dešavanja u vezi sa usvajanjem novih pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta koja se direktno tiču opstanka više hiljada radnih mjesta.

Prihvati notifikacije