Društvo

"Ni Boga se ne plaše" Iz crkve ukrali kutiju s novcem za liječenje male Nikoline (4)

Iz Crkve u Čačku juče je ukradena kutija s novcem za liječenje male Nikoline Ćirić (4), i to samo dva dana pred njen put u bolnicu.

"Ni Boga se ne plaše" Iz crkve ukrali kutiju s novcem za liječenje male Nikoline (4)
FOTO: BUDI HUMAN/SCREENSHOT

Zgranuta majka objavila je na Fejsbuku da je juče otišla da uzme kutiju kako bi na račun Fondacije uplatila novac koji nedostaje, ali da istu nije zatekla.

– Od novca koji je sakupljen preko fondacija „Budi human“ i „Pokreni život“ već smo kupili avionske karte za petak i rezervisali smještaj. Za 15 dana boravka i bolničkog liječenja potrebno nam je 9.000 evra. Veliki dio novca je sakupljen, ali nedostajalo je 650 evra da bi Nikolinu primili u bolnicu, na zakazano ispitivanje i tretmane. Otišla sam po kutiju nadajući se da ću tu naći ostatak novca. Malo je reći da smo bili tužni kad smo shvatili da je ukradena – priča za Telegraf.rs majka Danijela Milutinović.

Brzo su se organizovali i skupili novac kako su znali i umjeli, da ne bi otkazali sutrašnji put.

Otac Marko Mirković, starješina Hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku, potvrdio je za Telegraf nemili događaj i požalio se da su krađe gotovo svakodnevne.

Pročitajte još

– Dešavalo nam se da ljude hvatamo s novcem u rukama po izlasku iz crkve. Čim vidimo da se neko dugo moli i ljubi ikone, pretpostavljamo šta slijedi. Uglavnom je riječ o zavisnicima od alkohola i droge. Jako mi je žao zbog Nikolinine kutije. Rekao sam majci, kad ljudi budu dolazili na pričest pokušaćemo da prikupimo pomoć ponovo – kaže Mirković.

On napominje da crkva ima i stražare, kao i video nadzor, ali da ništa ne pomaže.

– Snimke ćemo tek tražiti od firme koja to kontroliše, ali sumnjam da ćemo uspjeti da uhvatimo počinioca. Stalno prolaze nekažnjeno, ne plaše se ni kamere ni Boga – dodaje on.

Podsjetimo, prevremeno rođenje u sedmom mjesecu trudnoće, ostavilo je posljedice na Nikolinino zdravlje. Rođena je sa samo 850 grama, a onda odmah prebačena u inkubator, gdje je dobila moždano krvarenje.

Dijagnostikovan joj je hidrocefalus, zbog čega je operisana na klinici u Tiršovoj. Tada joj je ugrađen VP šant. Osim cerebralne paralize dijagnostikovana joj je i epilepsija, a ima i „leptir“ bolest. Prije dvije godine ponovo je operisana, jer se VP šant zapušio, pa je rađena revizija. Još ne hoda…

Nakon petnaestodnevnog ispitivanja u istanbulskoj bolnici, turski ljekari će odlučiti da li će djevojčicu operisati.

– Mi se nadamo da će tako biti. Ali, malo i strijepimo jer svaka intervencija dodatno se plaća. Zato, molimo sve one koji mogu da nam pomognu – kaže Danijela.

Nikolina bi uz vježbe i operacije za godinu dana mogla čak i da prohoda.

– Zamislite kako je njoj. Mentalno je zdrava, gleda drugu djecu kako trče i igraju se, a ona ništa od toga ne može. Inače je vesela i pametna djevojčica. Voli da pjeva, da priča – kaže  majka Danijela.

Pomoć za djevojčicu može se uplatiti preko fondacije „Budi human“, slanjem SMS poruke 1148 na 3030 ili uplatom na dinarski račun: 160-6000001248314-83.

Prihvati notifikacije