Društvo

Ni hidžab ih ne spasava od SEKSUALNIH PREDATORA: Tekstilne radnice u BiH na udaru osionih šefova

Mizerne plate, iscrpljujući prekovemeni rad, problemi s godišnjim odmorom nisu najgore što trpe radnice u fabrikama tekstila i obuće u BiH.

Ni hidžab ih ne spasava od SEKSUALNIH PREDATORA: Tekstilne radnice u BiH na udaru osionih šefova
FOTO: FEHIM DEMIR/EPA

Uz sve to, mnoge od njih su na udaru mizoginih napada, mobinga i seksualnog uznemiravanja i ucjena. Pokazalo je to istraživanje, koje je, uz podršku Fondacije “Fridrih Ebert”, u BiH provedeno prošle godine.

Istraživanje, čije će rezultate uskoro objaviti Fondacija, provele su Bojana Trninić i Jelena Vukelić iz Helsinškog parlamenta građana Banjaluka, a njime su obuhvaćeni radnici i radnice tri fabrike: dvije u Republici Srpskoj i jedne u Federaciji BiH.

Verbalno zastrašivanje i uznemiravanje, prema tvrdnjama radnica, redovna su pojava u sve tri fabrike. I muškarci šefovi i žene šefice često na njih njih galame i nazivaju ih pogrdnim imenima.

U jednoj od tri fabrike, obuhvaćene istraživanjem, a radi se o fabrici u jednom manjem mjestu u Federaciji BiH, šefovi, kako su navele istraživačice, “ucjenjuju radnice tražeći da im one pružaju seksualne usluge”.

Pročitajte još

– Takve vrste ucjena, tipa “dođi u moju kancelariju, pa ćemo se nasamo dogovoriti o svemu”, u toj fabrici su redovna pojava, a kada se radnice na svog šefa predatora požale glavnoj šefici, ona im preporučuje da se “malo primire” i da “ne izazivaju”, ili sve okrene na neslanu šalu – priča Bojana Trninić, jedna od autorki istraživanja.

Dodaje da, prema tvrdnjama radnica, šefovi traže seksualne usluge u zamjenu za nabanalnije “povlastice”, poput slobodnog dana ili zamjene smene.

Jedna od radnica, koja svakodnevno trpi trpi seksualno uznemiravanje na poslu, jeste Almedina (33), razvedena majka troje djece.

Kada je odlučila da se pokrije, nadala se da će je hidžab spasti od šefova predatora, ali uznemiravanje se nastavilo.

– Žalila sam se, niko nije reagovao. Ovakvo ponašanje je u fabrici javna tajna, neke radnice ga odobravaju i dobile su unapređenje na taj način. Meni je to neprihvatljivo, ali moram raditi zbog svoje djece. Napustiću ovaj posao čim nađem neki drugi – navela je Almedina.