Društvo

Ni Island, ni Sibir nego BiH: Divlji konji i snježno prostranstvo OČARALI SVJETSKOG PUTNIKA (FOTO, VIDEO)

Robert Dacešin, svjetski putnik iz Banjaluke, ni u doba korone ne odustaje od putovanja, a nakon povratka iz Pakistana posjetio je planinu Cincar kod Livna i oduševio se.

Ni Island, ni Sibir nego BiH:  Divlji konji i snježno prostranstvo OČARALI SVJETSKOG PUTNIKA (FOTO, VIDEO)
FOTO: VLADIMIR TADIĆ / USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Prošlog vikenda sam po treći put bio na planini Cincar. Da budem iskren, rijetko mi se desi da na jedno mjesto odem više puta i da me svaki put iznenadi, ali imam osjećaj da bih na ovu turu mogao 100 puta da odem i da to svaki put bude poseban doživljaj – poručio je Robert na svom Fejsbuk profilu.

Na ovoj planini između Kupreškog i Livanjskog polja, na visoravni Krug, jedinstvena atrakcija su divlji konji.

– Ovo je jedino mjesto na svijetu uz Mongoliju i Island, gdje može da se vidi ovoliko divljih konja na samo jednom mjestu. Prelijepih divljih konja koje kada posmatraš, na trenutak zastaneš i zapitaš se da li si zaista u Bosni i Hercegovini ili u nekoj od ovih dalekih zemljalja – Napisao je Robert Dacešin na svom putopisnom blogu “Rio – priče sa putovanja”.

Divlji konji nisu jedina atrakcija, koja je oduševila poznatog banjalučkog globtrotera. Snježno prostranstvo, koje podsjeća na Aljasku ili Sibir, podstaklo ga je da snimi, kako kaže, filmske kadrove na ovoj planini.

Možda se nekome učinilo da smo proteklog vikend otišli na ekspediciju negdje na Aljasku ili u zabačene dijelove Sibira,…

Posted by Robert Dacesin on Friday, February 5, 2021

Robert Dacešin je nedavno izjavio da je pandemija korona virusa donijela mnogo nevolja ljudima koji vole da putuju.

Ipak postoji, smatra on, i jedna pozitivna stvar, a to je što su mnogi ljudi alternativu pronašli u lokalnom turizmu.

I on je putovao po BiH, pa smo u poljednjih nekoliko mjeseci mogli čitati i u video formatu gledati njegove putopise iz Trebinja, Titovog bunkera kod Konjica, te priče o Janjskim otokama i drugim atraktivnim destinacijama u BiH.