Društvo

Ni komšije nisu na zavidnim pozicijama: Izašla lista zemalja s najvišim koeficijentom inteligencije, evo gdje je BiH

Koeficijent inteligencije (IQ) je mjera ljudske inteligencije, a mi vam predstavljamo listu zemalja sa najvišim kvocijentom, na kojoj se BiH nalazi na 66. mjestu.

Ni komšije nisu na zavidnim pozicijama: Izašla lista zemalja s najvišim koeficijentom inteligencije, evo gdje je BiH
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Ljudi koji žele da im se izmjeri koeficijent inteligencije polažu standardizovane testove i dobijaju ocjenu koja rangira njihov nivo inteligencije. Što je nečiji IQ rezultat veći, to se ta osoba smatra inteligentnijom.

IQ rezultati obično odražavaju kvalitet obrazovanja i resurse koji su dostupni ljudima u njihovom lokalnom geografskom regionu. Područja svijeta sa nižim rezultatima kvocijenta inteligencije su obično siromašnija i manje razvijena, posebno u oblasti obrazovanja, u poređenju sa zemljama sa višim rezultatima.

Mnogi istraživači takođe koriste koeficijent inteligencije da odrede “najinteligentnije” zemlje na svijetu. Kvocijent inteligencije mapa iznad zatamnjuje svaku zemlju u zavisnosti od toga koliko je visok prosječan IQ rezultat.

Tamnija nijansa ljubičaste ukazuje na niži rezultat. Nasuprot tome, zemlje sa višim prosječnim rezultatom izgledaju crveno-narandžaste boje.

Prema studiji istraživača Ričarda Lina i Dejvida Bekera sa Instituta u Alsteru iz 2019. godine, najviši prosječni rezultati na svijetu pripadaju Japancima, a iza njih su građani Tajvana i Singapura. Lista 10 najboljih se pojavljuje ispod, a kompletna rangiranja se pojavljuju u tabeli dalje na ovoj stranici, piše Žena Blic.

Srbija se nalazi na 59. mjestu sa prosječnim koeficijentom inteligencije 89,6, dok je Slovenija na 23. mjestu sa 98,6, a Hrvatska na 37. mjestu sa 95,75.

Grčka je na 55. mjestu sa 90,77, dok je Bugarska odmah iznad sa 90,99. Bosna i Hercegovina je na 66. mjestu sa 88,54, a Crna Gora na 82. mjestu – 85,78.

Prihvati notifikacije