Svijet

NI NAJMLAĐI NISU POŠTEĐENI Trećina beba zaražena korona virusom prije ili tokom rođenja

Trećina novorođenih beba pozitivnih na kovid-19 zarazile su se virusom u još u materici majke ili prilikom porođaja, pokazala je najnovija studija objavljena danas.

NI NAJMLAĐI NISU POŠTEĐENI Trećina beba zaražena korona virusom prije ili tokom rođenja
FOTO: Z. ILIĆ/RAS SRBIJA

Iako je virus rijedak kod novorođenčadi, ljekari su željeli da utvrde koji su potencijalni rizici s kojima se bebe suočavaju ukoliko testovi otkriju da imaju infekciju ubrzo nakon rođenja, piše britanski Gardijan.

Ljekari u Francuskoj ispitali su 176 objavljenih slučajeva neonatalnih korona virusnih infekcija kod kojih su novorodenčad barem jednom bila pozitivna ili su pronađena antitijela, i kako je ustanovljeno oko 70 odsto beba infekciju je dobilo u bolnici gdje su bile izložene riziku, a 30 odsto u materici ili prilikom porođaja.

Takođe, u studiji koju je objavio Nature Communications ustanovljeno je da se u 50 odsto slučajeva virusa kod novorođenčadi radilo o asimptomatskim slučajevima.

Od preostalih 50 odsto slučajeva 64 odsto je imalo upalu pluća, 52 odsto probleme sa disanjem, 44 odsto temperaturu, 36 odsto probleme sa hranjenjem, dijareju i povraćanje.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Veoma mali broj beba, samo 18 odsto razvilo je neurološke simptome od razdražljivosti i letargije do problema sa tonusom mišića.

U studiji se navodi, da dojenje ne stvara rizik od prenosa infekcije, međutim, ukoliko je majka inficirana, šanse da se bolest prenese na bebu u prvih nekoliko dana su skoro pet puta veći nego ako ako su majka i beba razdvojeni.

Doktorka Danijel De Luka smatra da iako je to rijetka pojava, važna je za ljekare, koji treba da budu svjesni da bebe mogu da budu rođene sa virusom.

– Na početku pandemije pojedini su smatrali da viru neće dotaći bebe. Rijetko je ali se dešava – rekao je on.