Gradovi

NI NAJSTARIJI OVO NE PAMTE Na Sokocu u septembru procvjetala jabuka

Na imanju Borke Kosorić u selu Čitluci kod Sokoca ovih dana procvjetala je jabuka iako sa grana nije ubran ovogodišnji rod.

NI NAJSTARIJI OVO NE PAMTE Na Sokocu u septembru procvjetala jabuka
FOTO: SRNA

Sedamdesetpetogodišnji Rajko Bjeković, zet ove porodice, rekao je da se iznenadio kada je, pomažući u obavljanju poslova na imanju Kosorića, primijetio više grupica cvijeta jabuke u voćnjaku u kome jabuke ovogodišnjeg roda još nisu obrane.

– Ni najstariji mještani u ovom selu ne pamte da jabuke cvjetaju u septembru, ali je ustaljeno mišljenje kod ljudi na Romaniji da cvjetanje voća u ovo doba godne najavljuje jaku zimu – rekao je Bjeković.

Prema njegovim riječima, na stablu jabuke se pojavilo više grupica cvjetova posebno u višem dijelu krošnje, koji su iste veličine kao i proljećni.

Viši stručni saradnik za voćarstvo u Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Područna jedinica Sokolac Dragan Bejatović rekao je Srni da je riječ o retrovegetaciji, pojavi da voće ponovo procvjeta, najčešće u septembru u oktobru.

On naglašava da toplo vrijeme, karakteristično posljednjih godina za ove mjesece, kao i prisustvo vlage dovode do ove pojave, naročito kod koštičavog voća.

Bejatović tvrdi da se takva stabla iscrpljuju i voćka “nepripremljena” ulazi u zimski period, kada i manji mraz može prouzrokovati njeno smrzavanje.

On je voćarima preporučio da obiđu svoje nasade više puta tokom jeseni i utvrde da li je prisutna retrovegetacija, kako bi se na vrijeme reagovalo, jer od obima pojave lisne mase zavise dalje mjere koje treba preduzeti.

– Ako je retrovegetacija u manjoj mjeri prisutna, preporuka je da se prije kretanja vegetacije u proljeće obavi intenzivnija rezidba, kako bi se voćka što prije oporavila od stresa i uspostavila fiziološka ravnoteža između rasta i plodnosti – preporučio je Bejatović voćarima.

On je naglasio da u slučaju jakog jesenjeg prolistavanja, tu lisnu masu treba orezati prije zime, te voćku tretirati dozvoljenim sredstvima na bazi bakra.

Bejatović podsjeća da ovakva stabla gube na kondiciji i nespremno dočekuju predstojeći mirovanje, što će se odraziti na početak kretanja vegetacije u sljedećoj godini.