Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NI RIJEČ O ŠVARCMANU Đoković o tome zašto ne jede meso i šta može da popravi u igri (VIDEO)

Sport
Autor:

Foto EPA/LUKAS COCH

Novak Đoković se plasirao u osminufinala Otvorenog prvenstva Australije u tenisu, a novinare su se više interesovali o njegovim životnim navikama, nego o narednom rivalu Dijegu Švarcmanu.

Tako je Đoković upitan zašto ne jede meso.

– Već četiri i po godine igram na ovom nivou. Bilo je mnogo kritika, ljudi oko mene nisu mislili da zaista mogu to da uradi, bilo je sumnje. Prošao sam kroz različite faze u prilagođavanju na životni stil – to nije samo način ishrane, već je životni stil jer su uključen i etički razlozi – svjestan si šta se dešava u životinjskom svijetu, klanja životinja. To je čitav pristup životu i na njega sam ponosan, nadam se da će ta zajednica rasti i da ću inspirisati sportiste da vide da se može uspjeti i na taj način, kaže Đoković.

Svaki set ste počinjali “brejkom” i to je bila ogromna prednost za Vas u meču protiv Nišioke?

– U takvim situacijama dobijate mnogo više samopouzdanja i postajete opušteniji. Znao sam da ću imati puno šansi, jer mu servis nije jača strana i ne daje mu prednost u igri. Pripremao sam se za duge poene, želeo sam da budem agresivan, da “čuvam” osnovnu liniju i da ga teram na trčanje s jednog na drugi kraj terena.Servis je ponovo bio veoma efikasan i dao mi je puno slobodnih poena, imao sam dosta asova i servis vinera, što je bio slučaj i u prva dva meča na ovom turniru.

Ostao je utisak da vam nije predstavljalo nikakvu smetnju to, što je Nišioka ljevoruk i što se u njegovim poenima uvijek krije neki trik. Vjerovatno ste to i očekivali, pa ste se lako prilagodili njegovoj igri?

– On je definitivno jedan od najbržih, ako ne i najbrži igrač na Turu. Ako uđete u razmjenu sa njim i počnete da igrate normalan tenis, mislim da to njemu više odgovara. Ne voli kad ga izbacite iz ravnoteže, kad igrate brzo, pa kratite lopte i mijenjate tempo – rekao je Đoković.

Foto. EPA-/LYNN BO BO

Na pitanje šta bi još mogao da popravi u svojoj igri, Đoković je rekao.

– Uvijek možete da poboljšate igru i smatram da je to ljepota sporta. U ovom trenutku imam ritam servisa, procenat dobijenih poena na prvi servis je veoma visok. To je vjerovatno najbolje što mogu da pružim servisom, čime sam jako zadovoljan. Igram prilično dobro i sa forhend i sa bekend strane. Imao sam puno vinera i malo neiznuđenih grešaka. To je stil igre, koji bih želeo da održim i u drugoj nedjelji. Prošle godine sam najbolje mečeve odigrao u polufinalu protiv Puja i u finalu protiv Rafe. To su bili neki od mojih najboljih nastupa u polufinalima i finalima nekog grend slema – dodao je Đoković.

Novinari su željeli da čuju i Novakov komentar o odlasku u penziju Karoline Voznijacki?

– Prvo ću reći da sam tužan zbog načina na koji je otišla iz tenisa, jer je bila velika šampionka. I moja prijateljica mnogo godina… znate, dosta vremena je provodila u Monaku, gde živim sa porodicom. Viđao sam je često i družili smo se ona, moja supruga i ja. Divna je osoba i neko, ko je ostavio dubok trag u ovom sportu. Borila se sa zdravljem u poslednjih godinu i po dana. Zato se nadam da će biti zdrava i srećna posle teniske karijere. Karolina ima divnog muža, želim im da se što pre ostvare kao roditelji i želim im sve najbolje – rekao je Đoković.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO