Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NI SANACIJE NI OBEŠTEĆENJA Bili poplavljeni 2014, sad brinu zbog urušavanja brane

Regioni
Autor:

Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija

Stanovnike Vučilovca kod Brčkog, naselja koje je u poplavama 2014. godine bilo potpuno potopljeno, brine ponovno obrušavanje zemlje na brani kod crpne stanice, ali i činjenica da još niko nije obeštećen za zemljište i šume u pojasu sanacije nasipa na rijeci Savi koja je u toku.

Ljubiša Ostojić, predsjednik mjesne zajednice Vučilovac, kaže da sumnjaju u izvođenje radova na nasipu i da se brana i kanal osipaju godinama.

– Sumnjamo u izvođenje radova. U projektu stoji da uz nožicu nasipa treba da bude dva metra praznog prostora, onda ide kanal od metar i po do dva metra, a potom put. Nadamo se da će se tako i završiti. Što se tiče ustave i kanala, on se osipa već četiri godine i mi smo predlagali da se to flasteruje kamenom i narednih 50 godina se ne mora ništa ulagati. Ovako se svake godine ulaže, a efekti su nula – kaže Ostojić.

Tvrdi da niko od mještana nije dobio nadoknadu i da ima onih koji su već angažovali advokate.

– Niko nije obeštećen. Štete ima oko stotinu mještana, jer veliki je to pojas nasipa unutar sela i od rijeke Save sa desne strane, gdje ljudi imaju šume. To je bukvalno uništeno. Imamo informaciju da se drugdje u Distriktu u sličnim situacijama uplaćuje po 140 KM po kvadratu, a kod nas su dolazili s papirima da se građani potpišu kako bi oni nesmetano radili, a da se onda obeštećenje traže pravnim putem, što je neprihvatljivo – pojašnjava Ostojić.

Garancija

Dodaje da su ipak dobili garanciju nadležnog odjeljenja da će se imovinsko-pravne odnosi riješiti ove godine.

Jovo Amravić  iz Vučilovca kaže da se nada obeštećenju za oko 760 kvadratnih metara, koliko je ustupio za izgradnju puta i kanala. Takođe kaže da je to trebalo uraditi prije radova.

– Pričalo se da će biti nadoknada kad se to završi. Vjerovatno će nas sve zajedno obavijestiti. Trebalo je da se to isplati prije gradnje jer ja treba da sijem i ne znam koliko ću zasijati, kada će kopati, jer ako zasijem, a oni prekopaju, imaću štetu. Najbolje bi bilo da dođu, razmjere i da nas kad mogu isplate – kaže Avramović.

Savski nasip

Zoran Gajić, šef odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, tvrdi da će građani biti obeštećeni tokom ove godine i da će savski nasip biti završen do avgusta, kako je i planirano.

Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija

Zoran Gajić

– Savski nasip je izgrađen. Ostalo je da se uradi gornji sloj nakon čega će se rješavati imovinski odnosi. Mještani će biti obeštećeni – kaže Gajić i dodaje da je cijepanje parcela već urađeno.

On ističe da je prije petnaestak dana obišao nasip i da nije primjetio urušavanje brane, ali je rekao da će to svakako provjeriti.

– Ustavu smo završili 2016. godine i u protekle dvije godine smo tu intervenisali nekoliko puta, jer voda stalno prodire. Smatram da to nije dobro projektovano i da treba izgraditi betonski potporni zid, jer ovako stalno izdvajamo novac, a problem je i dalje prisutan – kaže Gajić.

Dodaje da bi to bila veoma skupa investicija za koju treba obezbijediti niz preduslova. Izgradnja brane koštala je 1,1 milion KM, a novac je obezbijedila Vlada Brčko distrikta.

Sanacija nasipa, mostova, puteva…

Za potpunu sanaciju savskog nasipa u Vučilovcu Evropska unija je odobrila oko milion evra, a u sanaciji 500 metara kritičnog djela savskog nasipa učestvovala je i Svjetska banka, koja je kroz program „Hitnog oporavka od poplava“ Distriktu obezbijedila 7 miliona KM.

Ovim novcem sanirano je i pet mostova, dva putna pravca, očišćena su korita pritoka i dijelovi kanalske mreže. Savski nasip, osim mještana Vučilovca i okolnih mjesta, štiti 18 odsto stanovnika Brčko distrikta, 12 odsto Republike Srpske i 70 odsto stanovništva Federacije BiH.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO