Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“NI ZA 30 GODINA NE MOŽEMO STIĆI SLOVENIJU” Profesor Marko Đogo ima i jednu optimističnu najavu za 2019. godinu

Društvo
Autor:

Foto: Privatna arhiva

Marko Đogo

Profesor Ekonomskog fakulteta Pale, dr Marko Đogo, godinu na izmaku ocenjuje kao “donekle uspješnu” za ekonomiju BiH, jer je zabilježen izvjesni rast zaposlenosti, i privredni rast, ali to je ipak napredak “brzinom puža”, što je za ovako siromašnu i ekonomski poustalu zemlju, nedovoljno.

– Procenti, koji svjedoče o rastu BDP-a, izvoza i zaposlenosti, možda bi mogli biti optimistični da nam baza, u odnosu na koju računamo napredak, nije tako katastrofalna – kaže Đogo.

Da je sve to nedovoljno, vidi i po tome što građani masovno odlaze iz zemlje.

– Sličan problem su imale i Mađarska i Poljska, ali kad je njihova privreda krenula naprijed, ne samo da je zaustavljen odliv stanovništva, nego su se mnogi i vratili u svoju zemlju. Mi smo još uvijek miljama daleko od toga – kaže Đogo.

Podsjeća da uz rast od oko tri dsto BiH treba najmanje 30 godina da dostigne Sloveniju, što je porazno, jer kako je rekao, “Slovenija ipak nije Švajcarska”.

– Tek sa stopom rasta od pet do šest odsto, što bi u ovoj situaciji bio ogroman pomak, mogli bismo očekivati da za sedam – osam godina stignemo Hrvatsku, a za 15 godina Sloveniju – ocjenjuje Đogo.

Dodaje da je to teško očekivati, jer je zbog odlaska stanovništva u toku ove godine realnija prognoza da će rast biti dodatno usporen.

Mjere koje je predložio premijer RS Radovan Višković podržava, ali je skeptičan, kad je u pitanju njihovo ostvarivanje.

– Ima tu vrlo smislenih mjera, ali nisam siguran da će premijer imati dovoljnu političku podršku da sve to provede. Ako se krene u reforme, valja biti spreman na žrtve u cilju napretka – kaže Đogo i dodaje da premijeru ipak “treba dati šansu”.

Ipak, za nadolazeću godinu profesor Đogo ima i jednu optimističnu najavu – prognozira rast plata.

– To će da će, naravno, doprinijeti boljem standardu stanovništva, ali će eonomija “patiti”, jer je  povećanje plata “iznuđeno”.  Poslodavci, naprosto, neće imati drugog izbora, ili će povećti plate, ili će im radnici otići u inostranstvo. To automatsi zanči i nižu stopu akumulacije, mada je vrlo upitno da li su i do sada privrednici dobit ulagali u proširenje i jačanje biznisa, ili su tim novcem  kupovali skupe automobile i stanove po instranstvu. Naravno, njihovo je pravo da to čine, ali je pitanje kakav je to sistem koji podstiče takve poslovne odluke – kaže Đogo.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO