Politika

"NI ŽENE NE PODRŽAVAJU ŽENE" Na lokalnim izborima tek oko sedam odsto kandidatkinja

Od 425 kandidata za (grado)načelnika na lokalnim izborima 2020. godine, žena je tek 29, što čini 6,82 odsto od ukupnog broja.

"NI ŽENE NE PODRŽAVAJU ŽENE" Na lokalnim izborima tek oko sedam odsto kandidatkinja
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Iako ove lokalne izbore imamo tri kandidatkinje više nego što je to bilo na prošlim 2016. godine, brojka je i dalje poražavajuća. Podaci pokazuju da se u prethodne četiri godine ništa nije promijenilo i da su funkcije gradonačelnika i načelnika još uvijek, u najvećem broju, “rezervisane” za muškarce.

Najveće partije u Srpskoj ponudile su tek po tri, četiri kandidatkinje, dok neke nisu čak nijednu. Ako posmatramo brojke, ali i stanje na terenu posljednjih godina, vidimo da je pozicija žena u politici u BiH i dalje loša, te da nema naznaka da bi se to moglo promijeniti.

Predsjednica Aktiva žena SNSD i delegat u Vijeću naroda Republike Srpske, Nada Tešanović, kaže da je uglavnom problem u biračima, koji neće da podrže žene.

– S obzirom da 40 odsto žena mora biti na listi, to je nešto što govori da žene i hoće i mogu da se bave politikom. Problem je u biračima koji ne podržavaju žene, a problem je što ni same žene ne podržavaju žene. To je nešto što bi se trebalo mijenjati i kroz edukaciju birača, kao i kroz rad sa ženama kandidatkinjama – objašnjava ona.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Tešanovićeva kaže da se kroz svoju karijeru bori da imamo što više žena u politici, ali da je svijest teško promijeniti.

Pročitajte još

–  SNSD stvarno ima najveći broj žena. Imali smo pet načelnica, a FBiH je imala jednu. Mi smo velika stranka, imamo svoje aktive žena u svim gradovima, tako da nije teško pronaći kandidatkinje. Možda jeste u nekim manjim sredinama, ali, inače, još uvek su muškarci ti koji dominiraju i na kraju oni budu ti koji biraju žene. Uvijek se borim da ona lista koju predsjedništvo Aktiva žena pošalje prođe, ali nije uvijek tako – kaže Tešanovićeva.

Predsjednica Seljačke stranke i PDP poslanica u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Gordana Vidović, za to što žena nema mnogo krivi političke partije.

– Glasači se opredjeljuju tek nakon što vide listić pred sobom. Političke partije daju prijedloge i one su te koje odlučju da li će kandidat biti žena ili muškarac, tako da je to do političkih partija – kaže Vidovićeva, koja je i sama kandidat za načelnicu Modriče.

Dodaje da se mnoge žene teško odlučuju da private neku veću poziciju, jer je to za njih nešto novo.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

– Jednostavno, za neke je to još uvijek nešto novo i plaše se kako će to sve izaći. Međutim, i pored te činjenice ipak u najviše slučajeva žene uopšte ne dobiju priliku da budu kandidovane – zaključuje Vidovićeva.