Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NIJE FILM Beograđanka u privatnoj firmi preživjela pravu TORTURU, kap koja je PRELILA ČAŠU bila je kada joj je rečeno kako je SNIMLJENA DA JEDE

Društvo
Autor:

Foto: SHUTTERSTOCK

U beogradskoj firmi “Creditreform” zaposleni moraju da pišu izvještaj o svakom svom pokretu, da zabilježe odlazak u toalet i otvaranje prozora. Razgovor među kolegama je zabranjen, a ukoliko kamera nekoga snimi da jede na poslu, slijedi upozorenje pred otkaz.

Iako zvuči kao film, ovako zapravo izgleda rad u firmi “Creditreform” u prestonici, priča Beograđanka Dragana koja je nakon nekoliko mjeseci rada i besmislene torture dala otkaz.

Ona je za “Blic” pristala da priča o svom iskustvu, koje u poređuje sa šikaniranjem. Kako kaže, neko vrijeme je ćutala na sve bizarne zahtjeve poslodavaca, a kada je zbog ručka dobila upozorenje pred oktaz, to je bila kap koja je prelila čašu.

– Očigledno je da privatne firme, koje imaju samo po nekoliko zaposlenih, praktikuju da radnike tretiraju kao robove – priča Dragana na početku razgovora za “Blic“.

Kako kaže, prije tri godine ostala je bez posla u firmi u kojoj je radila godinama i krenula je potragu za novim poslom, ali kaže da nikada nije vjerovala da će naići na tako bizarne situacije.

U firmi “Creditreform” posao je dobila nakon četiri kruga razgovora, gdje je, kaže, morala da rješava ozbiljne i teške testove.

Međutim, dodaje, niko na razgovoru za posao nije pomenuo interna pravila koja važe u firmi.

– Da sam znala za ta “pravila” ne bih ni počinjala da radim – kategorična je Dragana.

Svakoga dana na poslu je saznavala za neko novo pravilo.

– Prvo što mi je bilo neobično je vrijeme kada se dolazi na posao. Jedno od prvih dana, kada sam na posao stigla u deset do osam, odmah mi je skrenuta pažnja da moram da dođem pola sata ranije, iako nam je radno vrijeme od 8 ujutru. Rekla sam da nije problem, ali sam pitala zbog čega se dolazi toliko ranije. Rekli su da moramo svi da budemo tad tu da bi “provjerili da li je sve u redu”. Radimo u kancelariji, ne znam šta treba da se provjeri da li je u redu, sto, kompjuter? Da radimo za nekim mašinama, razumjela bih, ovako mi prosto nije jasno – kaže ona.

Kako kaže, od sljedećeg jutra bez pogovora je dolazila pola sata prije početka radnog vremena na posao.

– Dolazili smo svi u pola osam i onda pola sata sedjeli za svojim stolovima i ćutali, jer radnicima nije dozvoljeno između sebe da pričaju. Samo se krišom šapuće kada šefova nema u blizini – prepričava Dragana nepisana pravila ove firme.

Vođenje izvještaja: “Otišla sam do toaleta”

Već prvih dana, dobila je i jedno zanimljivo zaduženje. Jedan od gazdi tražio joj je da svakoga dana piše izvještaj o svemu što tokom dana radi.

– Pitala sam šta to tačno podrazumijeva i ostala u šoku kada sam dobila odgovor. Rekao mi je da upisujem svaki svoj pokret. Ka primjer mi je naveo: “ustala sam da otvorim prozor, otišla sam do toaleta” – priča ona.

Kako dodaje, kada je drugi gazda ove firme čuo šta je od nje traženo, rečeno joj je da ipak brz i tih doručak pod budnim okom kamere.

Bizarnim situacijama u ovoj firmi ni tu nije bio kraj. Kako kaže, tokom radnog vremena svima je bilo zabranjeno da jedu u kancelarijama.

– To smo mogli da radimo isključivo napolju, nevezano da li pada kiša ili snijeg, iako je postojala kuhinja u firmi – kaže ona.

Naravno, objašnjava, bilo je zabranjeno “šetkanje”, pa je pitanje bilo kako da se iskoristi ta pauza za jelo.

– Prijetnja otkazom bila mi je upućena zbog jela na radnom mjestu. Rekli su mi da su me kamere snimile kako jedem. Priznajem, jesam stvarno krišom jela, dok ne dođu vlasnici i kada svi zaposleni sedu na svoja mjesta. Tada sam jela brzo i tiho – prisjeća se Dragana.

Sve ovo trpjela je neko vrijeme, ali kap koja je prelila čašu bila je kada su joj rekli da ju je kamera snimila kako jede.

– Nisam više mogla da izdržim i dala sam otkaz. Nema potrebe da trpim takva maltretiranja. Ni ja, niti iko, to nije normalno – zaključuje Dragana.

Direktorka: Evo baš smo naručili hranu i jedemo zajedno

Direktorka firme “Creditreform” Kaja Ristić za “Blic” međutim, kaže da ništa od toga nije tačno.

– Šokirana sam. Ništa od ovoga nije istina, pogotovu kada je u pitanju jelo. Evo baš smo sada naručili hranu i svi smo zajedno jeli u kuhinji. U firmi postoje pravila i procedure, ali ništa od toga nije ekstremno. Eto na primjer, dolazak na posao. Radno vrijeme je od 8 sati, a zaposleni bi trebalo da dođu malo ranije. Ako bi dolazili tačno na vrijeme, dok bi skuvali kafu, sa poslom bi počinjali od 9 sati – kaže Ristić.

Na pitanje, zbog čega zaposlenima nisu dozvoljeni ni mobilni telefoni, ona odgovara: „Ljudima je dozvoljeno da telefoniraju i da zovu sa fiksnog telefona“.

U nabrajanju prednosti njenih zaposlenih, direktorka kaže da oni mogu da odsustvuju “do dva dana i ne moraju da donose doznake”.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO