Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Nije otvorena istraga protiv direktora FUP-a već predmet

Hronika
Autor:

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Nisu tačne informacije da je Tužilaštvo BiH otvorilo istragu protiv direktora Federalne uprave policije /FUP/ Dragana Lukača zbog sumnje na zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, već je otvoren predmet i vrše se predistražne radnje, saznaje Srna od izvora bliskog Tužilaštvu BiH.

Federalna uprava policije je nedavno odbila da proslijedi Tužilaštvu BiH nova saznanja u vezi sa ubistvom Ramiza Delalića Ćele.

Ova uprava je 16. aprila dostavila odgovor Tužilaštvu BiH u vezi sa aktom koji je Tužilaštvo BiH uputilo FUP-u 5. aprila, a koji se odnosi na slučaj Delalićevog ubistva.

U odgovoru FUP-a je navedeno da je od Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ BiH primio određena saznanja koja indiciraju nove činjenice u vezi sa ubistvom Ramiza Delalića, koje je 2007. godine u Sarajevu izvršila nepoznata osoba.

– S obzirom na to da je OBA obavijestila FUP o činjenici koja je dostavljena vršiocu dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH, u kojoj su navedene činjenice ozbiljne kompromitovanosti i korumpiranosti u ovom predmetu tužioca Olega Čavke, u periodu do 2011. godine i narednom periodu, što je prijavio Naser Keljmendi, nepojmljivo je dodjeljivanje ovog predmeta upravo navedenom tužiocu, te iz tih razloga nova saznanja dobijena od OBA ne mogu biti proslijeđena Tužilaštvu BiH – navodi se u dopisu direktora FUP-a Tužilaštvu BiH.

Lukač je rekao da prvi put čuje da je otvorena istraga protiv njega.

– Nemam pojma da je istraga pokrenuta. Nema bilo kakvog osnova za njeno pokretanje – rekao je Lukač.

Tužilac Tužilaštva BiH Oleg Čavka, za kojeg se tvrdi da vodi ovaj predmet, rekao je “Nezavisnim novinama” da nije upućen u informaciju da je Tužilaštvo pokrenulo istragu protiv direktora FUP-a.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO