Politika

Nije prihvatio zajednički susret: Izetbegović se bez Dodika i Čovića sastaje s Varheljijem

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović nije prihvatio poziv evropskog komesara za susjedstvo i proširenje Olivera Varheljija na sastanak u formatu koji bi uključivao predsjednike SNSD i HDZ, Milorada Dodika i Dragana Čovića.

Bakir Izetbegović
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Umjesto sastanka u tom formatu, Izetbegović i Varhelji će naredne sedmice održati bilateralni sastanak, na kojem će razgovarati o provođenju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji.

– Kao što sam naglasio u svom prvom pismu, format zajedničkog sastanka, na kojem bi u ime Bosne i Hercegovine prisustvovali predstavnici konstitutivnih naroda, umjesto predstavnika državnih institucija, za mene nije prihvatljiv i drago mi je što ste odustali od takvog formata – navodi se u Izetbegovićevom pismu, prenosi Bosnainfo.

Pročitajte još

Izetbegović je predložio da se nastavak razgovora na temu ubrzanog usvajanja zakona neophodnih za dodjeljivanje Bosni i Hercegovini kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji nastavi sastankom sa Zajedničkim kolegijem oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

– Smatram da bi sastanak u takvom formatu mogao rezultirati konkretnijim rezultatima u ispunjavanju ključnih kriterija neophodnih za sticanje kandidatskog statusa Bosne i Hercegovine – zaključuje se u pismu.

Sastanci sa evropskim komesarom za susjedstvo i proširenje organizuju se u svrhu dobijanja „zelenog svjetla“ Evropske komisije za dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini za članstvo u Evropskoj uniji.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije