Svijet

"NIJE SAMO DEMENTAN, ON JE LUD" Grinova uputila kritike na račun američkog predsjednika Bajdena

Republikanski predstavnik u Kongresu SAD Mardžori Tejlor Grin kritikovala je američkog predsjednika Džozefa Bajdena zbog toga što je dozvolio ukrajinskim vlastima da koriste američko oružje za napad na Rusiju i nazvala ga "ludim" zbog toga.

Mardžori Tejlor Grin
FOTO: MICHAEL REYNOLDS/EPA

Bajden je tajno dao dozvolu Ukrajini da gađa mete unutar Rusije američkim oružjem. To je eskalacija koja može da vodi ka direktnom ratu sa Rusijom. Džo Bajden nije samo dementan – on je lud! SAD treba da se zalažu za mir, a ne za svjetski rat – napisala je Grinova na “Iksu”.

Pozivajući se na neimenovane zvaničnike, uključujući dvoje američkih, list Politiko objavio je juče da je Bajden tajno dozvolio Kijevu da koristi američko oružje za napade na Rusiju.

Pročitajte još

Prema pisanju lista, dozvola se odnosi na ruske oblasti koje se graniče sa ukrajinskom Harkovskom oblašću.

Stejt department potvrdio je agenciji TASS da je Bajdenova administracija dozvolila Ukrajini da koristi američko oružje na teritoriji Rusije.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je za list “Ekonomist” da članice Alijanse treba da razmotre da li Ukrajina može da koristi zapadno oružje za napade na rusku teritoriju, ali je tokom sjednice Parlamentarne skupštine Sjevernoatlantskog saveza naglasio da u Ukrajini ne treba da budu NATO snage na terenu jer bi, u suprotnom, bilo teško držati blok izvan sukoba.

List Njujork tajms objavio je da je državni sekretar SAD Entoni Blinken nedavno izjavio da planira da predloži Bajdenu da ukine zabranu upotrebe američkog oružja za gađanje meta u Rusiji.

Komentarišući navode medija i izjave zapadnih zvaničnika, predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u utorak, 28. maja, da predstavnici NATO članica “treba da budu svjesni čime se igraju”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu