Svijet

Nije spominjao rat: Putin u Turkmenistanu razgovarao o ekologiji

Ruski predsjednik Vladimir Putin je, na Kaspijskom samitu u glavnom gradu Turkmenistana Ašhabadu, predložio učesnicima da razmisle o tome da se u bliskoj budućnosti organizuje konferencija zemalja potpisnica Teheranske konvencije iz 2003., koja će biti posvećena očuvanju ekosistema Kaspijskog mora.

Nije spominjao rat: Putin u Turkmenistanu razgovarao o ekologiji
FOTO: MIKHAIL METZEL/KREMLIN/EPA

Smatram da je u cilju efikasnijeg spasavanja krhkog morskog ekosistema neophodno završiti proces formiranja odgovarajućeg pravnog okvira, čija je osnova okvirna konvencija za zaštitu morske sredine Kaspijskog mora – takozvana Teheranska konvencija iz 2003 -naveo je Putin, prenose RIA Novosti.

Okvirna konvencija za zaštitu morskog okruženja Kaspijskog mora, takozvana Teheranska konvencija, regionalna je konvencija koju su potpisali zvanični predstavnici Azerbejdžana, Irana, Kazahstana, Ruske Federacije i Turkmenistana u Teheranu 4. novembra 2003. godine, a stupila je na snagu 12. avgusta 2006.

Pročitajte još

Cilj ove konvencije je „zaštita od svih izvora zagađenja, uključujući očuvanje, revitalizaciju i racionalno korišćenje bioloških resursa Kaspijskog mora “.

Zanimljivo je da je Putin u posjeti Turkmenistanu dok u Madridu traje samit NATO, gdje je glavna tema Ukrajina, zemlja na koju je Rusija izvršila invaziju. Juče je bio u Tadžikistanu. Ovo je prvo putovanje ruskog lidera u inostranstvo otkako je naredio napad ruskih snaga na Ukrajinu, piše Tanjug.

Prihvati notifikacije