Društvo

"Nije vrijeme za opuštanje" Dr Milojević poručuje da ni poslije revakcinacije ne bi trebalo da skinemo maske

Direktorka službe za bolničku epidemiologiju Kliničkog centra Srbije prim. dr spec. Vesna Milojević očekuje da se i u narednim danima povećava broj zaraženih i upozorava da nije vrijeme za opuštanje i skidanje maski.

"Nije vrijeme za opuštanje" Dr Milojević poručuje da ni poslije revakcinacije ne bi trebalo da skinemo maske
FOTO: YURI KOCHETKOV/EPA

Skoro godinu dana se borimo sa ovom infekcijom. Svjedoci smo da se broj kovid pozitivnih povećao i da se održava i povećava broj ljudi na respiratoru. U Kliničkom centru Srbije smo imali do prije dvije, tri nedjelje dane kada nije bilo pacijenata pozitivnih koronu. U posljednjih 10 dana broj se povećao. Povećava se i broj građana koji dolaze na preglede na Infektivnu kliniku – rekla je Milojević.

Pročitajte još

Ona je napomenula da se očigledno ne primjenjuju sve epidemiološke mjere, a što je bitno u ovoj situaciji, jer vidimo da virus uvek može da nas iznenadi.

– U Srbiji je počela vakcinacija i to je jedan uspešan proces. Mnogi misle da su zaštićeni kada prime prvu dozu. To je apsolutno netačno. Tek kada prođu dve nedelje od revakcinacije, naš organizam je stvorio dovoljan titar antitijela koji naš štiti od virusa, odnosno od onih teških kliničkih oblika. Između dvije doze možete doći u kontakt sa zaraženim i razboljeti se. Molim građane da se bez obzira na vakcinaciju pridržavaju mjera. U ovoj situaciji, kada imamo svakodnevno veliki broj novooboljelih nije vrijeme za opuštanje, skidanje maski, žurke, veća okupljanja – rekla je Milojević i dodala da se očekuje dalji skok broja novooboljelih.

Na pitanje da li brzina stvaranja antitijela zavisi od vrste vakcine, ona je objasnila da su sva cjepiva efikasna, ali da nešto viši titar antitijela daje Fajzer.

Što se više nas vakciniše kolektivni imunitet je intenzivniji i jači i tako štitimo i one osobe koje u ovom momentu ne mogu biti vakcinisane poput trudnica i oboljelih od kancera koji su na terapiji.