Hronika

"NIJE ZNAO DA MU JE SIN POGINUO NA LICU MJESTA" Priča vlasnika firme gdje je radio stradali taksista

Taksista Aleksandar Savatić (22), koji je nastradao u teškoj saobraćajnoj nesreći u mestu Županjevac, sahranjen je juče na Novom groblju u rodnom gradu.

"NIJE ZNAO DA MU JE SIN POGINUO NA LICU MJESTA" Priča vlasnika firme gdje je radio stradali taksista
FOTO: RAS SRBIJA

U stravičnoj nesreći na Ibarskoj magistrali stradali su vozač “dačije”, taksista Aleksandar Savatić i putnici iz tog vozila, Đorđe Subotić (19) i Đorđe Belušević (22), kao i Katarina Ivanković (22), saputnica vozača BMW Nikole M, osumnjičenog da je izazvao saobraćajnu nesreću u alkoholisanom stanju. Teško su povrijeđeni Nikolina djevojka a Katarinina sestra Kristina Vasiljević (23), Stefan Matović (28), vlasnik BMW i Stefan S. (17), putnik u “dačiji”.

Predsjednik “Gradskog taksija” iz Valjeva, gdje je nastradali Savatović radio oko dvije nedjelje, rekao je juče za Blic da udruženje nije radilo nekoliko sati da bi sve kolege mogle prisustvovati sahrani mladića.

I dok se čekaju rezultati istrage koja bi trebalo da pokaže zbog čega je Savatić trojicu mladića kobnog dana vozio dužim putem do Bogovađe, a odatle do magistrale, Damnjanović kaže da oni nemaju informaciju o ruti te vožnje.

Njegova posljednja taksi vožnja bila je te večeri u 20 časova. Nakon toga je išao negdje privatno sa momcima sa kojima je bio u autu. Činjenica je da se oni svi poznaju i vožnju su vjerovatno unaprijed dogovorili. Ali koja je namjena njihovog putovanja i gde je bila, mi ne znamo. Jedini ko bi na to pitanje mogao da odgovori jeste momak koji je preživio. Valjda ćemo nekada znati šta se desilo i koja im je namjena bila da idu tamo gdje su išli, sve ostalo je nagađanje – kaže Damnjanović.

Foto: P. Vujanac/RAS Srbija
Foto: P. Vujanac/RAS Srbija

U razgovoru sa porodicom nastradalog mladića, Damnjanović je, dodaje, shvatio da on nikome nije javio te večeri gdje se uputio.

– On se ukućanima nije javio gdje ide niti bilo kome u taksi udruženju, a ni njegovi prijatelji ništa ne znaju. Aleksandar je živio sa roditeljima i sestrom, išli smo da izjavimo saučešće nakon užasnih vijesti. U kući su bile majka i bliža rodbina, dok je otac, koji je zaposlen u špediciji u jednoj italijanskoj firmi, vozio kamion u Parizu – dodaje naš sagovornik.

Teško je, dodaje, bilo Aleksandrovoj majci da saopšti svom suprugu da su izgubili sina.

– Javljeno mu je da se nešto desilo, ali mu uopšte nije saopšteno da mu je sin preminuo na licu mjesta. Onda je on čekao da drugi vozač preuzme njegov kamion u Parizu da bi se vratio nazad. Majka nije znala kako da mu saopšti. Nema riječi kojima bi se moglo opisati kako im je, ne daj Bože nikome – dodaje Damnjanović.

Kako kaže, da se nešto dogodilo njihovom kolegi u “Gradskom taksiju” saznali su prvi operateri, koje je prema riječima sagovornika, pozvao inspektor.

– “Dačija” koju je Aleksandar vozio bila je izbrendirana i jasno se vidio broj našeg taksi udruženja, pa smo primili poziv inspektora koji nas je pitao ko je vozio taj automobil – dodaje on.

FOTO: VLADIMIR ŽIVOJINOVIĆ / RAS SRBIJA
FOTO: VLADIMIR ŽIVOJINOVIĆ / RAS SRBIJA

Osvrćući se na činjenicu da je utvrđeno da je vozač BMW Nikola M. vozio sa 1,12 promila alkohola u krvi i 170 kilometara na sat, on dodaje da je podjednako za nesreću kriv i vlasnik automobila koji mu je dozvolio da u takvom stanju sjedne za volan.

– Moja percepcija je da ni vlasnik vozila nije manje kriv od vozača jer mu je on omogućio da uradi ono što je uradio. Sudeći po fotografijama na društvenim mrežama uhapšenog i po komentarima prijatelja čiji je auto vozio koje sam video, zaključujem da im je bilo zanimljivo da pokažu koliko brzo mogu da voze BMW – dodaje naš sagovornik.

Dao krv za operaciju sina

Preživjeli maloletnik iz taksija Stefan S. (17) iz Valjeva u teškom je stanju i on se nalazi u Urgentnom centru u Beogradu. Prema nezvaničniim informacijama, njegov otac doputovao je iz Valjeva u Beograd gdje je i dao krv za svog sina prije operacije.