Banjaluka

"Nikad nisu dozvolili da dođe tuđin da vlada" Dodik poručio da se Kočić pisanjem i riječju borio za slobodu naroda

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Stričićima da narod Manjače, Banjaluke i Republike Srpske 56. put proslavlja Petra Kočića, čovjeka, pisca i narodnog tribuna, koji se svojim pisanjem i riječju, na javnom mjestu borio za slobodu naroda.

"Nikad nisu dozvolili da dođe tuđin da vlada" Dodik poručio da se Kočić pisanjem i riječju borio za slobodu naroda
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Dodik je završnog dana manifestacije “Kočićev zbor” istakao da Kočić ukazivao na tlačenje i nepravdu koja je u njegovo vrijeme nanošena srpskom narodu.

– Kočić je kao vizionar upućivao misli za budućnost. On je neiscrpni izvor naše inspiracije, našeg okupljanja u svemu onome što želimo danas da uradimo. Zato se i na ovako lošem vremenu okupljamo da odamo počast i zahvalnost Kočiću koji je na najbolji mogući način sublimiao i govorio sve ono što je narod osjećao i želio – rekao je Dodik novinarima nakon kulturno-umjetničkog programa održanog u čast Kočića u njegovim rodnim Stričićima.

Pročitajte još

Dodik je dodao da je narod uvijek želio samo slobodu.

– Narod Manjače je slobodarski narod, koji nikad nije dozvolio da ovdje dođe tuđin, da vlada njime i ovim lokalitetima, mada je trpio zulume i turske i austrougarske vlasti – naglasio je Dodik.

Dodik je podsjetio da je taj narod kasnije bio kažnjem i komunističkom vlašću, koja je zaobilazila ovaj kraj u svim infrastrukturnim projektima, te pokušala da ga učini pasivnim, nerazvijenim i da ga raseli.

– Sve to zato što se navodno narod ovog kraja nije ideološki slagao sa komunizmom, a osnovno je bilo to što je čuvao svoj srpski identitet, slobodu i nije dozvoljavao da u bilo kojim okolnostima ovdje bude ugrožen – naveo je Dodik.

On je naglasio da je zbog svega toga važno da se Srbi ovdje okupljaju u slavu i čast Kočića.

Prihvati notifikacije