Društvo

NIKO NE ZNA ZAŠTO, ALI MLADUNČAD UMIRU Zabrinjavajući pomor labudova i ribe u rijeci

Za samo dva mjeseca u rukavcu koji se proteže od Krnjače ka Borči otkriveno 14 uginulih labudova, veći broj pataka, a bilo je i pomora ribe.

NIKO NE ZNA ZAŠTO, ALI MLADUNČAD UMIRU Zabrinjavajući pomor labudova i ribe u rijeci
FOTO MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Uzrok trovanja ovih životinja još uvijek je nepoznat.

Jojkićev dunavac koji se proteže od Krnjače ka Borči u dužini od oko šest kilometara postao je, izgleda, mjesto izumiranja labudova. Otkriveno je sedam mrtvih labudova, šest mladunčadi i jedan odrasli mužjak.

Ostala je živa samo jedna labudica. Ovo je za posljednja dva mjeseca drugi put kako u ovom rukavcu Dunava vikendaši i sugrađani koji ovdje imaju kućice pronalaze mrtve ptice i ribe.

I sredinom jula u Jojkićevom dunavcu je otkriveno sedam mrtvih labudova, veći broj pataka i izvjesna količina ribe. I sada je na jednom mjestu pronađena uginula patka, piše Politika.

– Šta je uzrok uginuća ptica prošlog puta, ali i ovog ostalo je nepoznato. Prošlog puta voda u Jojkićevom dunavcu bila je gotovo crna, osjećao se neprijatan miris, zbog čega smo pomislili da je došlo do Kvara na kolektoru. Ali kada su radnici nadležnih službi izašli na tereni pregledali cijevi i kanalizacioni kolektor utvrđeno je da je sve bilo uredu. I ovog puta voda je bila crna i osjećao se neprijatan miris – kaže Zoran Janković, iz Udruženja “Eko-Pančevački rit”.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

On ističe da će mrtvog odraslog labuda, koga su oni uklonili i spakovali u plastičnu vreću, preuzeti “Veterina Beograd”, ali nije siguran da li će se raditi obdukcija.

– Labud je strogo zaštićena vrsta zbog čega i obdukcija košta. Nisam siguran da će Uprava veterine Ministarstva poljoprivrede naložiti obdukciju, a bilo bi dobro da se konačno sazna zbog čega ptice i ribe izumiru u ovom kanalu. Da li je možda riječ o nekom prirodnom procesu koji se dešava zbog podizanja mulja, da li neko namjerno izbacuje cisterne sa kanalizacijskim otpadom, ili u kanal sipa neku drugu, po živi svijet, opasnu materiju – pita se Janković.

Jojkićev dunavac se proteže ukoso od glavnog toka Dunava. U Borči se nalazi crpna stanica koja vodu iz ovog rukavca prepumpava u kanal Sebeš, a ovom vodom se napaja i šaranski ribnjak “Mika Alas”.

Već duže vrijeme ovaj rukavac je zbog sječe topola koje su u vlasništvu “Srbijašuma” odsječen od glavnog toka rijeke. Voda kroz njega prolazi samo kada nadođe Dunav. U vrijeme kada je vodostaj nizak nova i svježa voda se ne uliva u dunavac jer ne može da prođe od ostataka granja i zemlje.

U njemu tada ostaje i sva voda iz fekalnih izliva što negativno utiče na biljni i životinjski svijet.