Društvo

“NIKO NIJE RAZMIŠLJAO O POSLJEDICAMA” Šarović tvrdi da jedino entitetske vlade mogu uticati na SMANJENJE CIJENE GORIVA

Za ministra spoljne trgvine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Mirka Šarovića nezadovoljstvo, protesti građana i blokada saobraćajnica zbog previsoke cijene goriva nisu iznenađenje jer je to nakon povećana akciza bilo očekivano. Šarović tvrdi da jedino entitetske vlade mogu uticati na smanjenje cijene goriva.

“NIKO NIJE RAZMIŠLJAO O POSLJEDICAMA” Šarović tvrdi da jedino entitetske vlade mogu uticati na SMANJENJE CIJENE GORIVA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Upozoravali smo da će povećanje akciza dovesti do poskupljenja ne samo goriva već i ostalih usluga i životnih namirnica – podsjeća ministar Šarović i ističe da je tzv.akcizna koalicija odnosno SDA,SNSD,HDZ i SBB, insistirala na povećanju akciza zbog navodne izgradnje putne infrastrukture.

– Niko nije razmišljao o posljedicama. Ovo je samo početak jer imajući u vidu šta se dešava na svjetskom tržištu nafte situacija će se sigurno pogoršati i doći će do drastičnih poskupljenja koja će uticati na standard građana i ekonomije u BiH – tvrdi Šarović.

Iako entitetske vlade pokušavaju da odgovornost prebace na Savjet ministra BiH, odnosno na Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Šarović kaže da je nadležnost tog ministarstva samo pitanje kvaliteta goriva, navodeći da entitetske vlade i tu vrše opstrukcije.

– Svaka intervencija na tržištu tečnih goriva po pitanju cijene, nestašice ili nekog drugog poremećaja isključiva je nadležnost ali i obaveza entiteta. Na osnovu zakona jedino entitetske vlade mogu uticati na troškove transporta i skladištenja nafte, kao i na visinu raznih akciza, putarina i ostalih poreza jer svi ti nameti pune entitetske budžete. Ne postoji ni jedna taksa na nivou BiH – naglašava Šarović.

On kaže da vlade Republike Srpske i Federacije BiH mogu da utiču i spriječe divljanje cijena.

Pročitajte još

– Trenutno je na svjetskom tržištu cijena litre goriva 0,87 maraka i kada na to dodate 0,70 ili 0,80 maraka raznih taksi i akciza u zavisnosti od vrste goriva,lako je izračunati da je to oko 1,60 maraka po litri – ističe Šarović i dodaje da je jasno vidljivo da entitetske vlade mogu uticati na cijenu goriva te mu nije jasno zašto pojedini ministri iz Republike Srpske,po pitanju cijene i akciza za gorivo, prebacuju odgovornost na Savjet ministara.

– Ako bi po njihovim zahtjevima Savjet ministara reagovao to bi bio prenos nadležnosti – upozorava Šarović.

On podsjeća da je zakon o povećanju akciza na gorivo prijedlog Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH u kojem sjede SNSD-ov Zoran Tegeltija, ministar finsija Republike Srpske i federalni ministar finansija Jelka Miličević iz HDZ-a.

– Zbog nemogućnosti dogovora to dvoje ministara nema ni podjele do sada prikupljenih sredstava od akciza.Obavezne rezerve nafte u BiH kojima bi se moglo intervenisati na tržištune postoje jer se o tome ne mogu ili ne žele dogovoriti lider socijalista Petar Đokić ministar industrije i energetike u Vladi Republike Srpske i federalni ministar energetike SBB-ov Nermin Džindić – kazao je Šarović, piše BN.

Prihvati notifikacije