Sudbine

NIKOLA (4) SE VRAĆA IZ TURSKE JER NEMA NOVCA ZA LIJEČENJE Pored Daunovog sindroma ovaj hrabri dječak je i nepokretan

Poslije prva četiri tretmana matičnim ćelijama u instanbulskoj klinici „Live hospital“ zdravstveno stanje Nikole Stakića (4) iz Prnjavora kod Šapca se polako popravlja.

NIKOLA (4) SE VRAĆA IZ TURSKE JER NEMA NOVCA ZA LIJEČENJE Pored Daunovog sindroma ovaj hrabri dječak je i nepokretan
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Njegovi roditelji su presrećni zbog toga, ali i zabrinuti jer nemaju 56.000 evra za preostalih šest terapija i potrebna im je naša pomoć, prenosi Telegraf.

Mali Nikola boluje od Daunovog sindroma, od rođenja je nepokretan, diše i hrani se na cjevčice, a liječenje matičnim ćelijama je jedina šansa da ozdravi i živi normalno kao njegovi vršnjaci.

Od kako su prije mjesec dana otputovali u Tursku na preglede povoljne informacije o Nikolinom zdravstvenom stanju su sustizale jedna drugu. Hrabre i uporne roditelje najviše je obradovalo kada je doktor Erdal Karaoz sa klinike „Live hospital“, inače stručnjak za liječenje matičnim ćelijama, na osnovu svih rezultata i analiza malog Nikolu odmah stavio na listu pacijenata.

Prvi put od rođenja može da podigne glavu

– Obavljena su četiri tretmana mišića, pluća i koštane srži, poslije kojih je i sam ljekar više nego prezadovoljan napretkom. Prvi put od rođenja Nikola sada može da podigne i spusti glavicu, mišići nogu i ruku su vidno opušteniji, više mu nije potreban respirator da bi disao. Ohrabrujuće je i što je njegov mozak manje oštećen nego prije dvije godine kada je bio na kontrolnom pregledu, pa su neophodno novi tretmani matičnim ćelijama da podstaknu regeneraciju i postigne još veći napredak – kaže otac Darko.

Stakići sutra moraju da se vrate u Srbiju jer više nemaju novca za boravak u Turskoj i za preostalih šest tretmana. Za mjesec dana su potrošili i poslednji evro kojim su raspolagali. Oko 50.000 evra, naime, u ranijem periodu su uplaćivali humani ljudi, dio je prikupljen preko fondacije “Budi human”, a najviše je sakupio maratonac Aleksandar Kikanović koji je za ozdravljenje malog Nikole prošle godine trčao od Loznice do Hilandara.

– Moramo da se vratimo, a već mislimo kako ćemo nastaviti liječenje. U ovom trenutku ne znamo ni čime ćemo kod kuće Nikoli kupovati vitamine i kako ćemo nastaviti sa fizikalnim terapijama u Novom Sadu. U nezavidnoj smo finansijskoj situaciji i ostaje nam samo da vjerujemo da će nas u našoj borbi za Nidžino ozdravljenje ponovo podržati brojni humani ljudi – nada se majka Danijela.

Novčana pomoć se može uplatiti na sledeće račune:

Dinarski: 205-9011007541834-80

Devizni račun:

Nikola Stakić

IBAN/RS35205903102600176024

SWIFT-BIC/KOBBRSBG

Paypal: [email protected]

Western union: Darko Stakic Mesto: Prnjavor Mob: +381612036880