Kultura

Nikola Pejaković Kolja za SRPSKAINFO: “4 Prsta” su moj NAJBOLJI ALBUM

Ovaj album je pun muzike, duboko je zarezao u muzičku prošlost, svijest i stanje mog producenta, gitariste i prijatelja Voje Aralice i mene, tako da ga ja, zaista, posmatram kao moj ključni i najbolji album, kaže za Srpskainfo Nikola Pejaković Kolja.

Nikola Pejaković Kolja za SRPSKAINFO: “4 Prsta” su moj NAJBOLJI ALBUM
FOTO: DEMOFEST/RAS SRBIJA

Kultni autor, gitarista i pjevač iz Banjaluke objavio je prije dva dana novi album “4 Prsta”, pozamašnu zbirku od čak 19, u bluzu utemeljenih, ali ipak žanrovski raznolikih, kompozicija.

Album za koji je omot dizajnirao Saša Vasić, može se naći u bolje snabdjevenim muzičkim prodavnicama, kao i na internet platformama.

Želim da ova ploča dođe do ljudi i da se sluša. Ranije, nisam baš puno mario za to – ističe Kolja.

Poznat kao scenarista, reditelj i glumac, Kolja se na muzičkoj sceni predstavio albumima, “Mama, nemoj plakati” (2001) i “Kolja” (2009). Sa albumom “4 Prsta” snimio je žanrovski vrlo različit album, sa dosta muzike koja se logično nastavlja na njegov prethodni album, treći po redu “Grobovlasnici” (2013), mada ima i traganja u nekom drugom pravcu.

Kolja ističe da je Aralica, kao i na prethodnim albumima, na “4 Prsta” uradio “veliki posao”.

-Žanrovska raznolikost, pokazala je i Vojnu raskoš kao producenta. Naravno, bez njega ne bi bilo ni mene, on je svaki album radio vrlo predano i, bez obzira što sam ja donosio pjesme, on im je udahnuo život – naglašava Kolja.

Foto: Demofest/RAS Srbija
Foto: Demofest/RAS Srbija

Album “4 Prsta”, očekivano, donosi sa strašću odsvirane bluzične stvari kakve su “Starost neće nikoga da čeka”, “Došla si kasno” ili “Slika pokojnog druga”, ali zatim zna da poleti u soul-pop “Nema me bez nje” ili uspori sa laganom “Uzmi ovu pesmu” i reflektivnom “Život je san”, čak skrene u pjevanje na engleskom u “Land of Hope” ili iznenadi sa tri, gudačima obojena, instrumentala.

-Jednostavno, nakupilo se pjesama i ideja i htjeli smo da većinu toga stavimo na album i tako zatvorimo to poglavlje. Ipak, ima nekih pjesama koje nismo stavili, neke ideje nismo završili. Bilo je i pjesama za koje smo bili sigurni da ćemo staviti na ploču, ali, ipak, nismo. Uglavnom, išli smo, kao i obično, da zaokružimo jedan koncept, jednu fazu, bez obzira bilo to pola sata ili sat muzike- objašnjava Kolja.

Na novom albumu Kolja iznenađuje komponovanjem muzike na stihove velikog srpskog pjesnika Jovana Jovanovića Zmaja (1833-1904) – “Ala je lep ovaj svet”, “Oj, duledu”, “Kad sam na svet ovaj pao (Đulići uveoci XLV)” i “Sad je već velika”.

-Kupio sam, davno, sinu par slikovnica sa Zmajevim pjesmama i shvatio sam da je on, bez obzira što ga zovu pjesnikom za djecu ili dječjim pjesnikom, vrlo ozbiljan, tragičan i dubok, stihotvorac. Onda sam te slikovnice stavio na klavir i polako tražio melodije – objašnjava Kolja.

Koncert u Kombak dvorani

Kolja će danas nastupiti na “Mountain Music Fest 2018 u Divčibarama, a album će koncertno zvanično promovisati 10. novembra u Kombank dvorani u Beogradu.

U Koljinom bendu su uz gitaristu Voju Aralicu i klavijaturistu Ivana Aleksijevića Pančevca, kontrabasista Milan Pavković i bubnjar Duca Ivanišević.