Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na
Link je kopiran

Nikola Raguž: Hrvati u Bosni i Hercegovini neće daleko dogurati savezom Čović – Dodik

Politika
Autor:

Foto: Screenshot Vijesti.ba

Hrvati u Bosni i Hercegovini neće daleko dogurati savezom Čović – Dodik koji je uperen protiv NATO integracija Bosne i Hercegovine, dok se istovremeno dešava istorijsko iseljavanje iz BiH uz puni kapacitet HDZ u vlasti na svim nivoima, smatra predsjednik Hrvatske stranke prava Nikola Raguž.

Raguž u razgovoru za Vijesti.ba kaže da će Hrvatska stranka prava na sljedećim izborima nastupiti u širem bloku hrvatskih opozicijskih stranaka na čelu sa HDZ 1990.

On ističe da je bliži kraj vladavine HDZ jer ako se uzme da HDZ ima vlast u kapacitetu kakvog nikada nije imao, od mjesne zajednice do člana Predsjedništva, vlast i po vertikali i horizontali, slobodno se može reći da je ovo najgora vlada Dejtona do danas.

– HSP na izbore izlazi na svim nivoima vlasti osim za člana Predsjedništva, jer ćemo u sklopu toga bloka podržati zajedničkog kandidata – rekao je Raguž.

On je komentarišući rad Hrvatskog narodnog sabora istakao da Hrvatska stranka prava nije članica HNS, zbog toga što u HSP u smatraju da je HNS u službi jedne političke stranke odnosno u službi pojedinca.

Raguž je govoreći o HDZ prijedlogu izmjena Izbornog zakona po kojem dobar dio Hrvata ostaje bez aktivnog prava glasa kazao da HSP kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona ne podržava HDZ- prijedlog.

– HSP se zalaže da se Izborni zakon mijenja na području čitave Bosne i Hercegovine a ne samo na području Federacije. Ne podržavamo HDZ prijedlog izmjena Izbornog zakona, niti taj način, jer smatramo, pogotovo kada je u pitanju izbor člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, da su po tome najviše zakinuti Hrvati Središnje Bosne. Apsolutno nam je neprihvatljiv prijedlog zakona koji je predložio HDZ – kazao je Raguž.

On je govoreći o najavi Komiteta za vojne poslove Zastupničkog doma američkog Kongresa o pojačanom vojnom angažmanu na Balkanu zbog širenja ruskog uticaja i sprege politike HDZ sa Rusijom kazao da je HSP apsolutno protiv bilo kakvog ruskog utjecaja u Bosni i Hercegovini.

– Sama veza Milorada Dodika i Dragana Čovića dovoljno govori u kojem smjeru ide sadašnja hrvatska politika u BiH. Mi smo za saradnju i saveza sa Evropskom unijom i SAD. Savez Čovića sa Dodikom Hrvate u Bosni i Hercegovini udaljava od NATO. Nama je prioritet NATO i ulazak u Evropsku uniju, a na ovakav način jako smo udaljeni od toga, i mislim da na ovakav način nećemo daleko dogurati – zaključio je Raguž.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO