Politika

"Nisam znao da nam treba njegovo odobrenje" Vučić o Kurtijevim optužbama na račun "Malog šengena"

Ako Aljbin Kurti ne razume dobre stvari koje donosi inicijativa o regionalnoj saradnji i svojim porukama osvaja prostor, zatvaranjem, a ne otvaranjem Prištine, mnogo griješi, konstatovao je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Nisam znao da nam treba njegovo odobrenje" Vučić o Kurtijevim optužbama na račun "Malog šengena"
FOTO: GEORGI LICOVSKI/EPA

On je tako u Skoplju odgovorio na pitanje novinara o ocjeni Kurtijevog kabineta protiv inicijative “Mali Šengen”, uz nazivanje albanskog premijera Edija Rame kolaboracionistom.

– Kurti je rekao da Rama srpski kolaboracionista, što je teška optužba, ali to govori više o Kurtiju nego o Rami – rekao je Vučić.

On je istakao i da Rama radi dobre stvari za svoju zemlju i narod.

– A, što to Kurti ne razumije i misli da je vrijeme da šovinističkim porukama osvaja prostor, zatvaranjem Prišitne, a ne otvaranje, prijetnjama i ucjenama, a ne saradnjom, veoma griješi, ali nemam ništa protiv toga – rekao je Vučić.

Na konstataciju Kurtija da inicijativa nema odobrenje, Vučić je odgovorio:

– Nisam znao da nam treba njegovo odobrenje. Ali, lijepo je kada neko ima visoko mišljenje o sebi – rekao je on.

Na pitanje da li onda inicijtivu ne razumije ni pokret Dveri, koji ocjenjuje da je to pomaganje “velikoalbanskom projektu”, Vučić je rekao da su Kurtijeve riječi najbolje objasnile takav stav.

– Ako političari ne razumiju šta za Srbiju znači da izvozi i uvozi robu bez dažbina, čekanja… Dijete u osnovnoj školi zna da napravi razilku – rekao je Vučić.

Dodao je, međutim, da ne misli da je Obradović imao zlu namjeru, već, kako kaže, priča ono što je ljepše i lakše, pa spominje “Mini Šengen” sa Crnom Gorom i Republikom Srpskom.

– A, kako sa Crnom Gorom, kada oni ne žele, kako sa Republikom Srpskom koja nije međunarodno priznata država, usledile bi odmah sankcije – primetio je Vučić.

Ponovio je da ko želi može da se priključi inicijativi, može, ko ne želi ne mora.

– Histerija nerazumevanje uvek su postojale u predvorju velikih ideja i stvari koje se dešavaju – rekao je Vučić, i podsetio da su se on i Rama, kako je ispričao, sreli u Beogradu prije šest godina prvi put, a gledali se i razmišljali samo kako da se ne vide.

– A, danas razmatramo otvaranje granica. Tako je bilo i sa EU, na početku velika mržnja, a onda su se ljudi sjetili da naprave mir, uspjeh i tako je bilo. Treba da sarađuejmo, otvaramo zemlju i zarađujemo više – zaključuio je Vučić.

Prihvati notifikacije