Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Niste vi jedina partija

Kolumne
Autor:

Foto: RAS arhiva

U jednoj od popularnih domaćih TV serija postoji inspektor Murga koji se u grču, preko partijskih veza, bori za unapređenje. Nakon što zabrlja slučaj, odozgo dobija poruku da zaboravi na čin višeg inspektora. Ali, umjesto da uvidi svoju grešku, Murga sav važan veli: „Niste vi jedina partija“.

U BiH tako stoje stvari. Kada ne možeš do posla i položaja preko jedne partije, ti pređeš u drugu, pa u treću. Da smjestiš stranačke članske karte treba ti podebeo novčanik, a za moral te niko ne pita, jer i funkcioneri rade isto. Preko stranke do hljeba i zvijezda.

Broja članova koje imaju veće patije u BiH ne bi se postidjele ni stranke u duplo većim zemljama od naše. Brat bratu, u Srpskoj člansku kartu ima do 400.000 ljudi, od kojih je skoro polovina u SNSD. Ako saberemo da je na prošlim izborima za srpskog člana Predsjedništva BiH učestvovao 683.361 glasač, dobijete pravu sliku o tome kolika je ovdašnja partijska vojska. Nepobjediva.

Da se razumijemo, broj članova je svugdje u svijetu jedan od ključnih pokazatelja snage političke stranke. Ali, tamo negdje na trulom demokratskom zapadu postoji još nešto i zove se partijski simpatizer. Kod nas se to ne priznaje. Ako nemaš karticu, niko ti ne vjeruje da si njihov. Tako smo, umjesto dobrovoljnih simpatizera bez kartice, dobili prisilne članove bez osjećaja prema partiji. Naravno, čast izuzecima koji su tu iz ideologije. Priznaćete da je mnogo više onih koji člansku knjižicu imaju isključivo kao oruđe za preživljavanje.

„Samo angažman u politici omogućava da realizujete svoje ideje. Možete da budete najbolji student ili najbolji stručnjak u nekoj oblasti, ali ako niste u sistemu vlasti, ako niste dio vlasti, sve je to zabluda“, prošlogodišnja je poruka predsjednika SNSD Milorada Dodika upućena mladima njegove partije.

Da, bitno je da budete dio politike i vlasti ako želite da postanete odbornik, poslanik, premijer, funkcioner stranke. Ali, da je partija uslov za bilo kakav posao i uspjeh u struci, koja nema veze s politikom – e, to je već bolesno društvo.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO