Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

„NISU DOBRODOŠLI“ Marčeta poručio da migranti u BiH i Srbi povratnici u FBiH imaju ISTI POLOŽAJ

Politika
Autor:

Foto: Srna

Mile Marčeta

Položaj migranata u BiH i Srba povratnika u Federaciju BiH /FBiH/ je isti – i jedni i drugi su u lošoj poziciji, “lutaju”, traže poslove i bolji život, rekao je Srni predsjednik Inicijativnog odbora krovne asocijacije Srba u FBiH Mile Marčeta.

Marčeta smatra da ni jedni, ni drugi nisu dobrodošli.

– Srbi u FBiH, koji su većinsko stanovništvo u Drvaru, Bosanskom Grahovu i Glamoču, izuzetno teško žive. Nema zapošljavanja u državne institucije, nema infrastrukture, ni kilometar asfaltiranog puta nije urađen, nema signala za mobilnu telefoniju, vode, struje u pojedinim selima. Ovo pokazuje kako su Srbi dočekani tamo gdje su se vratili na svoja ognjišta i koliko su dobrodošli, isto kao i migranti u BiH – ukazuje Marčeta.

On ističe da je činjenica da Srba nema više od tri odsto u Federaciji BiH.

– Neke nezvanične informacije da u Krajini ima više migranata nego Srba su uznemiravajuće. Očekuje se da će na područje Krajine pristići novi talas od oko 60.000 migranata –  upozorava Marčeta.

Marčeta kaže da BiH ne bi trebalo da bude utočište migrantima jer je izuzetno siromašna zemlja.

On ističe da kontrole nad migrantima više i nema, te da povratničke srpske opštine u FBiH, koje su veoma siromašne, ne mogu pomoći ni same sebi, a kamoli migrantima.

Milan Bauk, mještanin srpskog sela Gornji Tiškovac koje pripada opštini Bihać, rekao je Srni da se svakodnevno susreću sa migrantima koji preko ovog sela žele ući u Hrvatsku.

On kaže da mještani migrante prijavljuju graničnoj policiji koja, kako navodi, i ne izlazi na teren.

Foto: R. D./Klix.ba

– Mene lično nije strah od migranata koji svakodnevno nailaze pored naših kuća, ali u selu žive većinom stariji ljudi koji se plaše – rekao je Bauk.

On je naveo da je bilo i slučajeva provala.

– Ispod moje kuće ima sijena, migranti tu i spavaju. U selu su kuće većinom napuštene, a vlasnici koji ne žive tu stavljaju čak i rešetke na prozore da bi spriječili migrante da provaljuju – kaže Bauk.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Livanjskog kantona Ivica Vrdoljak rekao je Srni da je u posljednje vrijeme smanjen broj prijava o primijećenim migrantima na području ovog kantona.

– Od decembra do februara evidentirano je oko 60 migranata na području Livanjskog kantona – rekao je Vrdoljak i dodao da su migranti prijavljeni Kancelariji za strance i upućeni u prihvatne centre.

U razgovoru za Srnu zaposleni u Graničnoj policiji BiH koji je želio da ostane anoniman rekao je da hrvatska granična policija vraća migrante sa područja Šibensko-kninske županije u sela Gornji i Donji Tiškovac u BiH.

Portparol Granične policije BiH Sanela Dujković rekla je ranije Srni da relacija Drvar-Bosansko Grahovo-Donji Tiškovac nije evidentirana kao ustaljena ruta ilegalnog prelaska granice sa Hrvatskom.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO