Svijet

NISU GA USPJELI SPASITI Migrant umro od hladnoće pred policijskom stanicom

Mladi izbjeglica iz Sirije umro je od hladnoće i iscrpljenosti pred zgradom slovenačke policije u Ilirskoj Bistrici, gdje su ga dovezla braća koja žive u Njemačkoj, a nije mu mogla pomoći ni doktorica koja je pokušavala s reanimacijom, objavila je u petak slovenačka policija.

NISU GA USPJELI SPASITI Migrant umro od hladnoće pred policijskom stanicom
FOTO: AVAZ.BA

Policija je objavila da se je u četvrtak ujutro pred zgradu policijske stanice u Ilirskoj Bistrici dovezao automobil “reno senik”, njemačkih registarskih tablica. Za volanom je bila državljanka Grčke, a s njom još dvojica Sirijaca s reguliranim statusom u Njemačkoj te muškarac koji je pokazivao “minimalne znakove života”.

Nakon što su stranci iz vozila upozorili na slabo stanje putnika odmah je pozvana pomoć iz obližnjeg doma zdravlja čija je doktorka na mjestu događaja mladog muškarca reanimirala, ali je on uprkos tome umro.

Utvrđeno je da je uzrok smrti hipotermija i iscrpljenost, a policija je utvrdila da je umrli 20-godišnji državljanin Sirije, prenose slovenački mediji.

Navodno je policija došla do podatka da je preminuli u Njemačku telefonom zvao svoju braću koja tamo imaju uređen status te im kazao da je dezorijentisan i na kraju snaga, da ne može nastaviti put i da zato dođu po njega.

Otkrili su da se nalazi u Sloveniji, u jednoj šumi blizu Ilirske Bistrice, gdje je ove godine inače pojačan tok ilegalnih migracija zbog blizine granice s Italijom.

Pronašli su ga zahvaljujući koordinatama koje im je nastradali prije toga poslao, a čim su vidjeli u kakvom je stanju obratili su se policiji i zatražili pomoć, prenose saopštenje policije slovenački mediji.

(Hina)