Društvo

“NISU ISPUNJENI USLOVI” Lončar objasnio zašto Srbija ne učestvuje u kliničkom ispitivanju kineske vakcine

Nisu se ispunili uslovi da Srbija učestvuje u kliničkom ispitivanju kineske vakcine

“NISU ISPUNJENI USLOVI” Lončar objasnio zašto Srbija ne učestvuje u kliničkom ispitivanju kineske vakcine
FOTO: DRAGAN KUJUNDŽIĆ/TANJUG

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je da u svijetu ima nekoliko proizvođača koji su napravili vakcinu protiv korone, a koja se nalazi u trećoj fazi ispitivanja.

– To je regularna procedura koja mora da prođe da bi bilo ko registrovao vakcinu i smatrali je bezbjednom. Kod nas postoje pravila da bi registrovali neku vakcinu. Svaka vakcina mora da prođe minimum te tri faze ispitivanja, to važi i za EU i SAD. To je period kada date dobrovoljcima vakcinu i pratite njenu reakciju. Jedini lijek koji trenutno postoji su maske, distanca i pranje ruku – izjavio je Lončar.

On je dodao da to jedino sprečava širenje virusa.

– Kada se pojavi bezbjedna vakcina koja ispunjava sve uslove da može da se registruje u našoj Agenciji za lijekove tada ćemo izaći i reći ovo je bezbjedna vakcina. Ako bude dvije, tri, četiri vakcine… imaćemo ih sve. Pokušaćemo da nabavimo sve vakcine pa će moći ljudi da izaberu – rekao je on, piše Kurir.

Lončar je rekao da se nisu ispunili uslovi da Srbija učestvuje u kliničkom ispitivanju kineske vakcine, jer ogroman broj podataka koji je trebalo da bude dostavljen Agenciji za lijekove nije dostavljen na vrijeme.

– To nije zavisilo od nas, već od onih koji su trebalo da dostave te podatke. To su proizvođači – objasnio je on i dodao da je sada kasno za to.

Ministar je rekao da će u najkraćem roku mogućem roku biti nabavljeno 10 do 12 skenera, za bolnice po Srbiji, a tender se očekuje naredne nedjelje.