Svijet

NISU NAUČILI NA GREŠKAMA U ovom italijanskom gradu više od 2.000 kazni zbog kršenja ANTIKOVID PRAVILA

U italijanskom gradu Đenova broj kazni zbog nepoštovanja pravila uvedenih u cilju sprečavanja širenja virusa kovid-19 premašio je 2.000.

NISU NAUČILI NA GREŠKAMA U ovom italijanskom gradu više od 2.000 kazni zbog kršenja ANTIKOVID PRAVILA
FOTO: CLAUDIO PERI / EPA

Više od 2.000 kazni zbog kršenja antikovid pravila odnosi se na period od 8. marta do 2. avgusta, međutim najveći broj kazni odnosi se na period blokade kada je bilo ograničeno kretanje ljudi na obližnju prodavnicu s namirnicama, apoteku i odlazak na posao.

Najveći broj kazni odnosi se na prelazak sa teritorije jedne opštine na teritoriju druge bez “opravdanog razloga” tokom blokade u Italiji zbog kovida-19, za šta je slijedila novčana kazna od 400 evra ako su u pitanju pešaci, a 533 evra u slučaju kretanja automobilom.

Najčešće korišćen izgovor za nedozvoljen prelazak iz mjesta prebivališta u drugi deo grada bio je odlazak u udaljeni supermarket zbog navodne nemogućnosti pronalaska određenih proizvoda u lokalnim radnjama.

Najpopularnije destinacije za prekršioce u Đenovi bile su priobalne lokacije, odnosno plaže.

– Ne mogu više da boravim u zatvorenom prostoru – jedno je od najčešćih opravdanja.

U barovima i restoranima je tokom proteklih pet mjeseci sprovedeno više od 15.000 provera, a izrečeno je 36 kazni, navodi italijanski list Republika.