Svijet

NISU RAZMIŠLJALI Gej par usvojio bebu rođenu s HIV-om koju je odbilo čak 10 porodica

Damian Pigin i Ariel Vijara iz Argentine tražili su dijete koje će usvojiti, a zatim naišli na malenu Oliviju, djevojčicu koja je rođena s HIV-om i koju je zbog toga odbilo 10 porodica.

NISU RAZMIŠLJALI Gej par usvojio bebu rođenu s HIV-om koju je odbilo čak 10 porodica
Foto: Shutterstock

Ovaj par je ujedno i prvi homoseksualni par koji se oženio u Santa Feu, Argentini. Osim Olivije, usvojili su i Viktoriju. Obojica rade u nevladinoj organizaciji koja pomaže u pronalaženju toplih i sigurnih domova i porodica za napuštenu djecu.

Papire za usvajanje Olivije predali su kada je ona imala samo mjesec dana, a cijeli proces usvajanja trajao je tri godine.

Trajao bi kraće, ali su djevojčicu prvo pokušali usvojiti u 10 porodica, od kojih ju je svaka odbila jer je rođena s HIV-om.

Pigin i Vijara nisu morali razmišljati o tome žele li je ili ne, objašnjavajući to činjenicom da su oni duboko povezani sa djevojčicom. Iako još uvijek nije pronađen lijek za HIV, djevojčica je odmah pri rođenju počela ići na razna testiranja i oblike liječenja dok posljednje testiranje nije pokazalo da je djevojčicino zdravlje sigurno i da ne postoji šansa ni način da HIV prenese drugima.

(Klix)