Biznis

Nizak vodostaj rijeka u Evropi može da utiče na poskupljenja: Nivo vode na Dunavu blizu istorijskog minimuma

Nizak vodostaj rijeka ugrožava privredu i ekosisteme u celoj Evropi. U

Nizak vodostaj rijeka u Evropi može da utiče na poskupljenja: Nivo vode na Dunavu blizu istorijskog minimuma
FOTO: NENAD MIHAJLOVIĆ/RAS SRBIJA

Njemačkoj uzbuna zbog otežanog saobraćaja na Rajni, u Hrvatskoj redukcija vode za piće u nekim županijama.

Nizak vodostaj i obustava plovidbe znatno utiču na ekonomiju. Istraživali smo kakvo je stanje na rekama u Srbiji, navodi RTS.

Vodostaj Dunava je od jutros pao za tri centimetra, blizu je istorijskog minimuma. Tek početkom septembra očekuje se poboljšanje. Morava, Sava i druge rijeke i jezera u Srbiji su blizu najnižeg zabilježenog vodostaja.

– Situacija je – evo i sami možete da vidite – sve je obraslo, zaraslo, ljudima mnogo otežava – kaže predsjednik društva sportskih ribolovaca “Finesa” iz Šapca Dejan Mitjev.

Predsednik asocijacije alasa Srbije Dragan Ristić ističe da je ovo ljetni vodostaj, te da situacija nije alarmantna.

– Od ovog vodostaja najniži vodostaj je zabilježen ‘86. godine u novembru, gde je bio minus sedam kod Zemuna. Problem je u gornjem toku, malo oko sprudova koji su nanos, ali to je nebriga – rekao je Ristić.

Mađarska preživljava najsušnijih sedam meseci od 1901. godine, slično je u Sloveniji gdje vode ima samo u rijekama na sjeveru zemlje. U Hrvatskoj su na snazi mjere redukcije vode za piće u nekim županijama, a u Njemačkoj industrijalci su proglasili uzbunu zbog otežanog saobraćaja na Rajni. U Bugarskoj je plovni saobraćaj potpuno obustavljen.

– Ovo što mi sada imamo u Srbiji je rezultat ulaganja prethodne četiri godine. Mi smo 10 miliona uložili da bi izgradili neke hidrotehničke objekte, da ne bi imali obustave plovidbe, sužavanja ili bilo šta što imamo gore ili dole. Mi očekujemo da ćemo do kraja ove nedelje dobiti određenu kinetu plovnog puta i dubinu kod Belena, pa će se nastaviti plovidba sa značajnim ograničenjima – kaže Veljko Kovačević iz Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture.

FOTO: NENAD MIHAJLOVIĆ/RAS
FOTO: NENAD MIHAJLOVIĆ/RAS

Na nekoliko lokacija na Dunavu i Savi uklanjaju se sprudovi i nanosi pijeska, kako se ne bi ugrozilo snabdevanje ugljem Termoelektrane “Nikola Tesla”.

Ključni problem – manjak padavina

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda navode da je ključni problem nedostatak padavina, koje su ispod prosjeka.

– Ove godine izostale su padavine i količina snijega, što je jako važno. Znači, ta kombinacija topljenja snijega i padavina koje prave veliki talas na Dunavu, to je ta početna vrijednost – objašnjava Jelena Jeremić iz RHMZ-a.

Smatraju da ima razloga za brigu i da je neophodno preduzeti mjere kako se ovakve situacije ne bi ponavljale u budućnosti.

– Imaćemo dodatna ulaganja na dijelu od Bačke Palanke do Bezdana, to je dio gdje Dunav djelimo sa Republikom Hrvatskom… Na Savi treba više raditi, mi imamo dobre uslove do Šapca. Od Šapca smo stvorili bolje uslove pri normalnom vodostaju, na žalost pri sada ovako niskim vodostajima nemamo dobre uslove – rekao je Veljko Kovačević iz Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture.

Pročitajte još

Rast nivoa rijeka u Srbiji očekuje se već nakon narednog vikenda.

– Dolazi baš značajna kiša sa sjevera i zaista će obuhvatiti najkritičnije delove zemlje – ajde da kažemo – Dunav cjelim tokom, Vojvodinu, Kolubaru sa pritokama i banatske vodotoke – kaže Jelena Jeremić iz RHMZ-a.

Nizak vodostaj i obustava plovidbe najviše utiču na ekonomiju, jer poskupljuje transport i stvara probleme prilikom dostave nafte i derivata, dopremanja uglja, a najviše može da se oseti kad krene izvoza žita, piše Blic.

Prihvati notifikacije