Svijet

"Njegov sledeći korak odvešće ga u smrt" Progovorio čovjek koji Putina poznaje u dušu

Bivši oligarh Mihail Hodorkovski, nekada najbogatiji čovjek Rusije, sada je jedan od njenih istaknutih disidenata i veliki kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Njegov sledeći korak odvešće ga u smrt" Progovorio čovjek koji Putina poznaje u dušu
FOTO: MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN/EPA

Čovjek koji je stekao veliko bogatstvo na dubioznim privatizacijama i ruskom bezvlašću 90-ih i dobro poznaje rusku političku elitu, uvjeren je da je “Putin krenuo putem koji će dovesti do njegove smrti”.

– Čak i da pobijedi u Ukrajini, on će, zbog problema u državi, početi rat s NATO. I na kraju će izgubiti taj rat. Da rat u Ukrajini nije odnio toliko života, rekao bih da sam zapravo prilično srećan jer je Putin krenuo putem koji će ga dovesti do smrti. Ali njegova pobjeda ili poraz u Ukrajini sada u potpunosti zavise od Zapada. Ako Zapad sada ne uspije, mogao bi da se suoči s vrućom granicom u Evropi dugom 2500 km – rekao je Hodorkovski u velikom razgovoru za Fajnenšel tajms dodajući da je promjena režima u Rusiji moguća, ali samo silom.

Bio u zatvoru

Proglašen “stranim agentom” i od 2015. u egzilu u Londonu, Hodorkovski je proveo 10 godina u ruskom zatvoru – od 2003. do 2013. godine. Razlog je bio politički sukob s Putinom koji je vlast u Rusiji osvojio 2000. godine. Kao jedan od najuticajnijih preduzetnika u Rusiji 90-ih, vlasnik naftne kompanije koju je, kako se priča, stvorio beskrupulozno kupujući naftna polja za sitniš, Hodorkovski je na ruskoj televiziji govorio o Putinovoj korupciji. Putin je procijenio da bi Hodorkovski mogao biti prejaka opozicija pa ga je strpao u zatvor pod optužbama za utaju poreza. Poslije ga je, doduše, i pomilovao, taman prije Olimpijskih igara u Sočiju.

Pročitajte još

– Siguran sam da je Putin mnogo puta zažalio zbog svoje odluke – kaže danas Hodorkovski. Učinio je to Putin zbog imidža u svijetu. Danas mu je, ipak, važnije da zadrži vlast u Rusiji. I prije je Putin pokretao ratove kako bi zadržao politički rejting. Zato Hodorkovski misli da rat neće stati na Ukrajini.

– Vjerujem da je sljedeći korak Kremlja vazdušna blokada Litvanije. To će omogućiti ruskom avio saobraćaju da leti tačno između Rusije i Kalinjingrada. Tada će se NATO suočiti s pitanjem šta učiniti – nagađa.

Inače, Hodorkovski, čija uloga u 90-ima, kada je bio među najbogatijima, nije do kraja razjašnjena, a spekuliše se da je “težak” oko 500 miliona dolara, i prije je upozoravao na mogućnost izbijanja rata i Putina kao opasnog čovjeka. Ne slaže se s bivšim američkim državnim sekretarom Henrijem Kisindžerom da bi Putinu trebalo činiti ustupke i da je sličan bivšem dugogodišnjem ruskom lideru Leonidu Brežnjevu.

Putin se nikad nije borio

– Uz svo poštovanje prema Kisindžeru, on Putina doživljava kao nekakvog Brežnjeva. Ali Brežnjev nije bio gangster. Drugo, Brežnjev se borio u Drugom svjetskom ratu. On i ljudi oko njega shvatili su da je rat najgora moguća stvar. Putin se nikada nije borio. On nema razumijevanja za to kakvi su ratovi, on razumije kompjuterske igrice i ratove na svom laptopu. Kisindžer ne shvata da ne smije da pregovara s gangsterom iz pozicije slabosti. On ne shvata da je za Putina rat samo normalan način da podigne svoj izborni rejting – ispričao je Hodorkovski.

FOTO: 
МИХАИЛ ХОДОРКОВСКИЙ/ YOU TUBE/SCREENSHOT

А
FOTO: МИХАИЛ ХОДОРКОВСКИЙ/ YOU TUBE/SCREENSHOT А

Međutim, Putin ima i svoje slabosti, primjećuje Hodorkovski. Posebno se to vidi u činjenici da nije proglasio opštu mobilizaciju za rat u Ukrajini.

– Da je bio potpuno uvjeren da je rusko društvo monolit, odavno bi te ljude povukao u rat. Ali Putin i bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko ne usuđuju se da naoružaju svoj narod. Zelenski se nije bojao sopstvenog naroda i dijelio je oružje svima. Da Putin podijeli 40.000 kalašnjikova u Moskvi, sutra više ne bi bio s nama – misli Hodorkovski. Priznaje i da je 2000. godine, kada je došao na vlast, Putin imao podršku ruskih oligarha. Smatra i da ga ruski milijarder Roman Abramovič još uvijek podržava i djeluje kao njegov “agent”- navodi on.

– Putin je Abramoviču dao zeleno svijetlo za učestvovanje u jalovim mirovnim pregovorima između Rusije i Ukrajine kako bi izbjegao sankcije – govori.

Ostao je isti KBG

Na pitanje je li se Putin promijenio u poslednjih dvadeset godina, Hodorkovski kaže da je ostao isti KGB i gangster, ali je uz to i vrlo talentovana osoba koja lako impresionira svog sagovornika i pokaže se drugačijim. Iz istog je razloga skeptičan i prema Alekseju Navaljnom, harizmatičnom Putinovom kritičaru koji je nedavno premješten u maksimalno čuvani zatvor. Iako dijele mišljenje po pitanju rata u Ukrajini i potrebe za promjenom režima u Rusiji, ne slažu se oko vizije budućnosti.

Navaljni sebe vidi kao budućeg cara. Mislim da je vjera u dobrog cara vrlo opasna ideja za današnju Rusiju jer svakoj osobi sličnoj caru treba neki spoljni neprijatelj da bi vladao – analizira Hodorkovski poredeći situaciju s Putinom, piše Jutarnji List.

FOTO: MIKHAIL METZEL/KREMLIN/EPA
FOTO: MIKHAIL METZEL/KREMLIN/EPA

Za kraj, smatra i da je Rusija dio Evrope.

– Činjenica da je Njemačka imala Hitlera nije Njemačku pretvorila u neevropsku zemlju – zaključuje.

Prihvati notifikacije